Ελλαδα

Κυριακή της Αποκριάς: Με μέτρα το δρώμενο «Γενίτσαροι & Μπούλες»

Ο κορωνοϊός θέτει νέα δεδομένα στο δημοφιλές δρώμενο της Νάουσας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα
«Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα (φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI

Κυριακής της Αποκριάς - «Γενίτσαροι και Μπούλες»: Ποια μέτρα θα τηρηθούν για το δρώμενο της Νάουσας.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, την ερχόμενη Κυριακή 6 Μαρτίου 2022 θα αναβιώσει το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» στο δημαρχείο της Νάουσας, και λόγω κορωνοϊού οι διοργανωτές, θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.  

Σε σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής επισημαίνεται ότι δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση των πολιτών στο χώρο του δημαρχείου, θα κλείσουν κεντρικές και παρακείμενες οδοί και δεν θα επιτρέπεται η είσοδος εντός του δημαρχιακού κτιρίου.

Μάλιστα, καλούνται δημότες και επισκέπτες να δείξουν κατανόηση, να σεβαστούν την αναγκαιότητα της φετινής τέλεσης του δρώμενου με την πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων κατά της πανδημίας και να ακολουθούν τις συστάσεις των υπευθύνων.

Η άδεια για την τέλεση του δρώμενου στα μπουλούκια θα δοθεί από τον δήμαρχο, Νικόλα Καρανικόλα, όπως προβλέπει το τελετουργικό, χωρίς την παρουσία επισήμων και επισκεπτών στο δημαρχείο. «Δεν είναι καρναβαλική δραστηριότητα, είναι ένα παραδοσιακό δρώμενο που αποτελεί τη ψυχή της Νάουσας και δεν έχει διακοπεί ποτέ εδώ και αιώνες. Υπήρχαν αιτήματα από τους τελεστές του εθίμου να αναβιώσει και το πράξαμε κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα την προηγούμενη Κυριακή, ενώ το ίδιο θα κάνουμε και την Κυριακή της Αποκριάς» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ.Καρανικόλας.

 

Κυριακή της Αποκριάς - «Γενίτσαροι και Μπούλες»: Η ιστορία πίσω από το δρώμενο

Το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» δίνει έντονο παραδοσιακό χρώμα στο καρναβάλι της Νάουσας. Το δρώμενο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Ο Γενίτσαρος φοράει -μεταξύ άλλων- φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με μία μάσκα από πανί.

Τον ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Έως την Καθαρά Δευτέρα, το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενίτσαρων.

Τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών συνέρρεαν στη Νάουσα για να παρακολουθήσουν τα μπουλούκια να χορεύουν στους δρόμους υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ