Ελλαδα

Γηροκομείο στα Χανιά: Στις φυλακές Κορυδαλλού οι ιδιοκτήτριες

Τι υποστηρίζει ο ψυχίατρος της δομής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το γηροκομείο στα Χανιά
Το γηροκομείο στα Χανιά © EUROKINISSI / ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ

Γηροκομείο στα Χανιά: Στις φυλακές Κορυδαλλού οι ιδιοκτήτριες - Η προσφυγή που κατέθεσαν και η θέση του ψυχιάτρου της δομής.

Οι ιδιοκτήτριες του γηροκομείου στα Χανιά μεταφέρθηκαν, μία εβδομάδα μετά την προφυλάκισή τους, στις φυλακές Κορυδαλλού, τη στιγμή που οι μαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων διαδέχονται η μία την άλλη.  

Κλούβα της αστυνομίας μετέφερε τις δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, στο καράβι της γραμμής και από εκεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Η 67χρονη μητέρα και η 43χρονη κόρη αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως, της έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και της παράβασης καθήκοντος.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», οι βασικές κατηγορούμενες ισχυρίστηκαν ότι όσα τους προσάπτουν «είναι ένα προϊόν σκευωρίας», ενώ φέρονται να κατέθεσαν οπτικοακουστικό υλικό και έγγραφα προς υποστήριξη της θέσης τους, χωρίς να πείσουν όμως ανακριτή και εισαγγελέα, που αποφάσισαν την προσωρινή τους κράτηση, έπειτα από μια μαραθώνια απολογία. Η 67χρονη αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν ούτε περιπτώσεις βασανισμού αλλά ούτε και ασιτίας των ηλικιωμένων, ενώ ζήτησε να κληθούν μάρτυρες τρεις ιατροδικαστές του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι θα μπορέσουν να απαντήσουν στο εάν συνδέονται οι θάνατοι με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο γηροκομείο. Από την άλλη πλευρά, η 43χρονη κόρη, συνιδιοκτήτρια του γηροκομείου, φέρεται να υποστήριξε πως δεν είχε καμία σχέση με τις νοσηλείες στη δομή και διαχειριζόταν μόνο τα οικονομικά της μονάδας.

Σήμερα Δευτέρα (21/2) αναμένεται να κατατεθεί η εισαγγελική πρόταση επί της προσφυγής για απόλυτη ακυρότητα της προδικασίας που κατέθεσε ο συνήγορος των δύο προφυλακισμένων ιδιοκτητριών. Μέχρι την έκδοση βουλεύματος δεν μπορεί να διενεργηθεί καμία ανακριτική πράξη, με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει «μπλοκάρει» για κάποιες ημέρες, αφού οι δύο βασικές κατηγορούμενες στην υπόθεση υποστηρίζουν πως υπήρξαν παρατυπίες και λάθος χειρισμοί κατά την προανάκριση.

 

Γηροκομείο στα Χανιά: Τι υποστηρίζει ο ψυχίατρος της δομής για τους ηλικιωμένους

Προσωρινά κρατούμενος έχει κριθεί και ο ψυχίατρος της δομής, ο οποίος αρνήθηκε πλήρως όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος εργαζόταν σχεδόν εθελοντικά στη δομή και την επισκεπτόταν μία φορά την εβδομάδα για μία με δύο ώρες, ενώ φέρεται να είχε μια σύμβαση των 80 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, φέρεται να ισχυρίστηκε πως στο διάστημα αυτό εξέταζε τους ασθενείς και συνταγογραφούσε φάρμακα, χωρίς να διαπιστώσει ότι ζουν σε κακές συνθήκες.

«Το 90 – 95% των ηλικιωμένων έμπαινε στο γηροκομείο με αγωγή για φάρμακα ψυχιατρικά. Τις περισσότερες φορές συνέχιζα απλώς την αγωγή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μείωνα τα φάρμακα. Δεν υπάρχει υπερσυνταγογράφηση», φέρεται να υποστήριξε κατά την απολογία του, συμπληρώνοντας ότι αυτό αποδεικνύεται και από τους ιατρικούς φακέλους των φιλοξενουμένων, στους οποίους περιέχονται οι αγωγές που έπαιρναν πριν από την εισαγωγή τους στη δομή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γιατρός της μονάδας, ο οποίος επίσης αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι όλες οι συνταγές για τα φάρμακα προϋπήρχαν. Από τα επτά πρόσωπα εις βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο νοσηλεύτριες και ο γραμματέας της δομής, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία για 29 ακόμα άτομα, τα οποία διώκονται για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα.

 

Γηροκομείο στα Χανιά: Σημανδηράκης: Μιλάμε για μια φρικιαστική κατάσταση

Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, δήμαρχος Χανίων, είπε χαρακτηριστικά «Θέλω να τονίσω με κάθε ένταση ότι αυτές οι κατηγορίες που έχει απαγγείλει ο Εισαγγελέας αφορούν τους δράστες και δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο με τον οποίο η Χανιώτικη κοινωνία αντιμετωπίζει τα άτομα τρίτης ηλικίας. Πραγματικά, μιλάμε για μια φρικιαστική κατάσταση και εντελώς απαράδεκτη για κάθε άνθρωπο και κάθε κοινωνία».

Δήλωση δημάρχου για το γηροκομείο

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ