Ελλαδα

Γηροκομείο στα Χανιά: Νέος έλεγχος - Τι θα γίνει με τους γέροντες

41 ηλικιωμένοι παραμένουν στο γηροκομείο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γηροκομείο στα Χανιά
Γηροκομείο στα Χανιά © EUROKINISSI / ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ

Νέος έλεγχος στο γηροκομείο στα Χανιά - Οι συνθήκες διαβίωσης στις οποίες ζουν οι 41 γέροντες που παραμένουν στη δομή.

Νέος έλεγχος έγινε σήμερα Τρίτη (15/2) από κλιμάκιο της Αντιπεριφέρειας στο γηροκομείο στα Χανιά, όπου παραμένουν 41 γέροντες, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων που παραμένουν στη δομή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτός είναι ο δεύτερος έλεγχος σε διάστημα λίγων μόλις ημερών και στόχος είναι να διαπιστωθεί η εύρυθμη λειτουργία της μονάδας, μετά την προφυλάκιση της ιδιοκτήτριας του Γηροκομείου, της κόρης της και των δύο γιατρών.

Ήδη οι αρμόδιες αρχές έχουν απευθυνθεί στις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Χανίων, προκειμένου να διερευνήσουν αν μπορούν να προχωρήσουν στο κλείσιμο του Γηροκομείου, καθώς υπάρχει κενό νόμου, και τόσο το Υπουργείο Εργασίας όσο και οι εισαγγελία Χανίων, δείχνουν ως υπεύθυνη την Αντιπεριφέρεια για τις επόμενες κινήσεις.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η δυναμικότητα του Δημοτικού Γηροκομείου δεν επιτρέπει άνοιγμα στον αριθμό των φιλοξενουμένων. «Το σίγουρο βέβαια είναι ότι το δημοτικό γηροκομείο Χανίων θα προσπαθήσει στην κατεύθυνση που θα του υποδείξουν οι αρχές». 

Γηροκομείο στα Χανιά: Φιλοξενούσαν ηλικιωμένους στον νεκροθάλαμο

Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας και νέες μαρτυρίες για τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι ηλικιωμένοι μέσα στο γηροκομείο στα Χανιά. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν ηλικιωμένοι να φιλοξενούνταν ακόμη και μέσα σε δωμάτιο που χρησιμοποιείτο ως νεκροθάλαμος. 

Πρώην εργαζόμενοι της δομής κατέθεσαν ότι οι ιδιοκτήτριες ενημερώνονταν πριν από κάθε έλεγχο φροντίζοντας ακόμη και να κρύψουν τους υπεράριθμους ηλικιωμένους, γι' αυτό δεν είχαν αντιληφθεί οι αρχές όσα διαδραματίζονταν στο γηροκομείο στα Χανιά. 

Ο δήμαρχος Χανίων εμφανίσθηκε κατηγορηματικός ως προς την ανάγκη απόδοσης ευθυνών: «Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές σε ανθρώπους ιδίως της τρίτης ηλικίας που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες προσοχής. Ελπίζω, εύχομαι και θα συνδράμουμε στο βαθμό που μας αναλογεί ως δήμος, ώστε να αποδοθεί το ταχύτερο δυνατόν δικαιοσύνη και οι τυχόν ευθύνες που υπάρχουν να καταλογιστούν σε όλους όσοι είναι υπεύθυνοι», δήλωσε σε όλους τους τόνους. Ο ίδιος σημείωσε ότι «η χανιώτικη κοινωνία έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι μια κοινωνία που σέβεται τον άνθρωπο, έχει επιδείξει αλληλεγγύη όποτε απαιτήθηκε» και συνέστησε προσοχή στα λεγόμενα  «ώστε  να μην πάρει όλη αυτή η τραγική υπόθεση ένα χαρακτήρα που θα επιβαρύνει το όνομα και τον χαρακτήρα των Χανιωτών».

Γηροκομείο στα Χανιά: Προφυλακίστηκαν τέσσερις συλληφθέντες

Στις φυλακές Νεαπόλεως στο Λασίθι μεταφέρθηκαν η ιδιοκτήτρια και συνιδιοκτήτρια της Ιδιωτικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων μετά την απόφαση προφυλάκισής τους. Την ίδια ώρα, οι δύο γιατροί που κρίθηκαν επίσης προφυλακιστέοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, μεταφέρθηκαν σε κελί ασφαλείας στο σωφρονιστικό κατάστημα Κρήτη 1 στην Αγυιά Χανίων. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ