- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γεροτζιάφας: «Επικίνδυνος ο κορωνοϊός ακόμα και ενδημικός»
Κίνδυνος το σύνδρομο long covid για ασθενείς με συμπτώματα
Όταν ο κορωνοϊός γίνει ενδημικός, θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος, γι' αυτό και πρέπει να γίνουν αλλαγές στα νοσοκομεία, αναφέρει ο Γρηγόρης Γεροτζιαφάς.
Ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημικός, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψει να είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο. Αυτό ξεκαθαρίζει σε δήλωσή του ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.712 κρούσματα κορωνοϊού και 112 θανάτους ασθενών από covid. Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 633.
«Δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα, ο ιός θα γίνει ενδημικός κάποια στιγμή αλλά δεν θα πάψει να είναι κακός» σημείωσε στον ΣΚΑΪ. Και δεν απέκλεισε να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη κορωνοϊού, η οποία θα είναι πολύ πιο σκληρή και επικίνδυνη. Γι' αυτό και ζήτησε να οργανωθεί με τον κατάλληλο τρόπο η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη.
«Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα, το οποίο θα μείνει και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία» ξεκαθάρισε.
Πόσοι ασθενείς με κορωνοϊό θα βρεθούν αντιμέτωποι με σύνδρομο long covid
Σχετικά με τους επιδημιολογικούς δείκτες στην Ελλάδα τόνισε ότι η χώρα μας έχει περισσότερες νοσηλείες σε σχέση με τα peak στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Όπως είπε, το 15-30% απ' όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid. Παράλληλα, θα έχουν υψηλό επιπλοκών και θνητότητα έως και τρεις φορές, αν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο μέσα σε έναν μήνα από τη νόσηση.
«Τα κρούσματα μετατρέπονται σε νοσηλείες, όταν παράλληλα δεν έχουμε εμβολιασμό» δήλωσε ακόμη.
Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που αίρονται, χαρακτήρισε αντιφατική αυτήν τη χαλάρωση δεδομένου ότι οι νοσηλείες παραμένουν πολλές και το ΕΣΥ πιέζεται. Εκτιμήσε, πάντως, ότι θα λειτουργήσει θετικά για την αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας η παραμονή των πολιτών στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας και τα κλειστά σχολεία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απάντηση για την εκδήλωση στη Νέα Παραλία
Το σύνολο των επίγειων δυνάμεων θα παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στο σημείο
Στο βορειοανατολικό μέτωπο το βάρος των δυνάμεων
Διαδραστική παρουσία του ιδρύματος με τεχνολογία, καινοτομία και παράλληλες εκδηλώσεις
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Η φωτιά καίει από το απόγευμα της 31ης Αυγούστου, πυκνά δάση πεύκης και ρόμπολου μέσα σε ζώνη του δικτύου Natura 2000
Σε πιο φθινοπωρινούς ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς
Και τάφο και μπουζούκια και ολίγη από «επαφές» στη ΔΕΘ, όλα τα έχει η εκδρομή
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου οι online αιτήσεις από αποφοίτους ή τελειόφοιτους μεταπτυχιακών σπουδών για 7 ρόλους σε τρεις βασικούς τομείς της Allwyn Hellas
Στη μάχη και εναέρια μέσα
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Ισχυρίστηκε ότι επηρεάστηκε από σειρές στο διαδίκτυο
Οι νεκροί, η κατάρρευση της Ρικομέξ και οι μεγάλες ζημιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.