- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ηφαίστειο Τόνγκα: Δύο φορές πάνω από την Ελλάδα το κρουστικό κύμα
Τι κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Δύο φορές πέρασε πάνω από την Ελλάδα το κρουστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.
Μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης καταγράφηκαν δύο φορές πάνω από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια δύο περασμάτων του κρουστικού κύματος που προκλήθηκε από την τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Haʻapai στην Τόνγκα του Ειρηνικού.
Incredibly, the shockwave seen here in the atmosphere following the violent eruption of volcano Hunga Tonga-Hunga Haʻapai, was recorded on barometers here in the UK, on the other side of the planet, just before 10:45pm last night. pic.twitter.com/8rG5w2U32P
— BBC Weather (@bbcweather) January 16, 2022
Eruption of the Hunga Tonga-Hunga Haʻapai volcano as seen from orbit by satellites such as #GOESWest and #Himawari8 #Hunga #TongaVolcano pic.twitter.com/CDzgdyzPwb
— SpaceRef (@SpaceRef) January 15, 2022
Αρχικά καταγράφηκε από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μια απότομη άνοδος της ατμοσφαιρικής πίεσης στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πρώτης έλευσης του κύματος από τα βορειοανατολικά με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αιγαίου να καταγράφουν πρώτοι ξαφνική άνοδο της πίεσης, ενώ στη συνέχεια μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών η πίεση έπεσε κατά 2-5 hPa περίπου, ανάλογα με την περιοχή.
Το κύμα, καθώς ταξίδευε νοτιοδυτικά με ταχύτητα άνω των 1.000 χιλιομέτρων την ώρα, συνάντησε το αντίστοιχο κύμα προερχόμενο από τα δυτικά. Η συνάντησή τους προκάλεσε μια συμβολή στη Νότια Αλγερία, περίπου στο αντιδιαμετρικό σημείο της Γης από την Τόνγκα στην Ωκεανία. Tο αποτέλεσμα ήταν το δεύτερο πέρασμά του πάνω από την Ελλάδα λίγες ώρες αργότερα, αυτή τη φορά με κατεύθυνση βορειοανατολικά. Η κίνηση του κύματος καταγράφηκε από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Meteosat, καθώς η απότομη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης προκαλεί συμπύκνωση υδρατμών και ήταν δυνατή η καταγραφή των νεφώσεων στο υπέρυθρο φάσμα.
Η μελέτη του φαινομένου βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί για την καλύτερη κατανόηση των καταγραφών. Για ακόμη μια φορά, σύμφωνα με το meteo, αποδεικνύεται η χρησιμότητα της ύπαρξης πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας, εφάμιλλο μεγάλων μετεωρολογικών κέντρων του εξωτερικού.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναγερμός» από τον μετεωρολόγο για αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς
H υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Ωλένη Ηλείας
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Τι ισχύει για τις υπηρεσίες delivery
Αίτηση αναίρεσης από εισαγγελέα
Ιδιαίτερη μέριμνα ζητείται για τις Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής
Πορτοκαλί προειδοποίηση για τρεις περιοχές την Τετάρτη - Το θερμόμετρο θα αγγίξει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου
Ο άνδρας που παρασύρθηκε από το σπασμένο παράθυρο
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη στην Αττική και ακόμα δύο περιφέρειες
Η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αδάμι Αργολίδας
Εξιτήριο σήμερα για τους δύο τουρίστες, μετά την επίθεση με μαχαίρι το πρωί της Τρίτης
Τραυματίστηκε από αιχμηρό αντικείμενο
Για μεταπτυχιακές σπουδές, μεταδιδακτορική έρευνα και ερευνητικές επισκέψεις στο εξωτερικό
Νέα απάτη στη Σταυρούπολη με λεία χρυσές λίρες Αγγλίας και κοσμήματα μεγάλης αξίας
«Σε ευχαριστώ που άντεξες τη διάρκεια και δεν έφυγες όταν άρχισε να πονά»
Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Πού τίθενται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για πεζούς και οχήματα από τις 08:00 έως τις 20:00
Σο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.