Ελλαδα

Σχολεία: Δύο self test κάνουν πλέον οι μαθητές - Ποιες ημέρες

Τι αλλάζει με το πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαθητές μπαίνουν σε δημοτικό σχολείο
Δύο self test την εβδομάδα κάνουν από αύριο Δευτέρα (17/1) οι μαθητές στα σχολεία © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι μαθητές στα σχολεία δεν χρειάζεται να κάνουν και τρίτο self test την εβδομάδα από τη Δευτέρα (17/1) . Τι προβλέπει το πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας.

Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά για δεύτερη εβδομάδα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Από αύριο Δευτέρα (17/1) οι μαθητές πρέπει να κάνουν μόνο δύο self test την εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή στα θρανία δεν απαιτεί self test και δήλωση του αποτελέσματος στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές πρέπει να κάνουν ένα self test την Τρίτη (18/1) και ένα την Παρασκευή (21/1). Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί έκαναν τρία self test στο πλαίσιο του στοχευμένου σχεδιασμού του υπουργείου για τον εντοπισμό και την άμεση απομόνωση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού από τη σχολική κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για θετικό κρούσμα σε σχολεία και τη διαδικασία που ακολουθείται.

 

Self test στα σχολεία - Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ:

  • Μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου, κάνουν δύο self test 24ωρου την εβδομάδα. Σε περίπτωση που το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Εφόσον βγει και αυτό θετικό, τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και θα εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Σε περίπτωση που το rapid test είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει κανονικά στο σχολείο.
  • Aνεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test ή PCR 48ωρου. Εάν το PCR βγει θετικό, τότε το κρούσμα απομονώνεται και εκδίδει κανονικά πιστοποιητικό. Εάν το rapid test βγει θετικό, πάλι απομονώνεται το κρούσμα, ωστόσο απαιτείται και θετικό PCR για να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης.

 

Ικανοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Όπως ανακοινώθηκε, μέσω self test εντοπίστηκαν 35.000 κρούσματα στα σχολεία. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε στην πρόσφατη live ενημέρωση ότι είναι πολύ σημαντικό που αυτά τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν και απομονώθηκαν άμεσα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αν δεν υπήρχει ο σχεδιασμός για αυξημένο testing τότε οι φορείς αυτοί του ιού θα κυκλοφορούσαν στη σχολική κοινότητα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ