Ελλαδα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εκπνέει η προθεσμία για τους άνω των 60

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης - Τι είπε ο Πέτσας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός: Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας
Εμβολιασμός: Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εκπνέει η προθεσμία για τους 60άρηδες. Τι είπε ο Πέτσας για το ενδεχόμενο επέκτασης.

Την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες από 50 ετών εξετάζει η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

«Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές», δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας επίσης ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα εφαρμοστεί κανονικά μετά την 16η Ιανουαρίου.

Επιπλέον, προανήγγειλε τη διεύρυνση των σημείων ελέγχων για τη διενέργεια PCR και rapid test, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ανάγκη για testing θα πολλαπλασιαστεί τώρα που θα ανοίξουν και τα σχολεία. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα σχολεία σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση να μην τροποποιηθεί το πρωτόκολλο για το κλείσιμο των τμημάτων, υπογράμμισε ότι «αν το ποσοστό μειωθεί από το 50%+1 στο 30%+1 ή και χαμηλότερα μαθηματικά οδηγεί στο κλείσιμο των σχολείων».

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία υπηρεσιών αιχμής του Δημοσίου με την καταγραφή κρουσμάτων στους εργαζομένους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «περιμένω διαταραχή στην παραγωγική διαδικασία και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για άνω των 60 ετών - Οι εξαιρέσεις και οι κυρώσεις

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία για τους 60 και άνω, προκειμένου να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.

Οι εξαιρέσεις

Δεν εμπίπτουν στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού:

  • Όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν διενέργεια του εμβολίου.
  • Ειδικότερα, άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται σχετική εισήγηση από τον θεράποντα ιατρό και έγκριση της εισήγησης αυτής από τις επιτροπές του υπουργείου Υγείας, ανά υγειονομική περιφέρεια.
  • Όσοι υπόκεινται ήδη στην υποχρέωση για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Οι κυρώσεις και το πρόστιμο

Εάν δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους όσοι είναι υποχρεωμένοι θα υποστούν κυρώσεις.

Ειδικότερα:

  • Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως
  • Στην περίπτωση διενέργειας πρώτης έως και τη δέκατη ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
  • Σε περίπτωση διενέργειας πρώτης από δέκατη έκτη ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης του πρώτου εδαφίου.
  • Ειδικά για τον Ιανουάριο, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από χρονικό θεμελίωσης σχετικής υποχρέωσης σύμφωνα παρ. 1. σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ