Ελλαδα

Ποιοι παίρνουν δώρο Χριστουγέννων αυτή την εβδομάδα

Ποιους αφορά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτης με μάσκα στο στολισμένο Σύνταγμα
Πολίτης με μάσκα στο στολισμένο Σύνταγμα © Eurokinissi

Το δώρο Χριστουγέννων θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αυτή την εβδομάδα περίπου 300.000 εργαζόμενοι.

To Δώρο Χριστουγέννων θα δουν αυτήν την εβδομάδα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς περίπου 300.000 εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα:

  • 23,1 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 247.478 εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή, ως δώρο Χριστουγέννων.
  • 6,8 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 56.154 εργαζόμενους, ενταγμένους στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, για δώρο Χριστουγέννων.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την καταβολή του, έχει γίνει γνωστό από το Υπουργείο Εργασίας και εργατικά συνδικάτα πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων.

Πότε καταβάλλεται στους υπόλοιπους εργαζομένους το δώρο Χριστουγέννων

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μετρούν αντίστροφα για την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων), το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου. Βέβαια, ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλει και νωρίτερα από την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για να υπολογίσει κάποιος το δώρο Χριστουγέννων, θα πρέπει να λάβει υπόψη του τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών. Δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Να σημειωθεί πως η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ωστόσο, όσοι από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Στην περίπτωση αυτή το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Τι ισχύει με το Δώρο Χριστουγέννων για τις ημέρες απουσίας

Με εξαίρεση την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).

Ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Αναλυτικός πίνακας με το πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων

Στη δημοσιότητα έχει δοθεί ο ακόλουθος πίνακας με το πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, το Δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2021.

pinakas-doro.jpg

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.