Ελλαδα

Ηλεκτρονικά η ανανέωση στο δίπλωμα οδήγησης - Το car wallet

Οι νέες ψηφιακές εφαρμογές - Τι αλλάζει

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψηφιακά η προσωρινή άδεια οδήγησης και η ανανέωση στο δίπλωμα οδήγησης
Ψηφιακά η προσωρινή άδεια οδήγησης και η ανανέωση στο δίπλωμα οδήγησης © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ανανέωση στο δίπλωμα οδήγησης ψηφιακά και προσωρινή άδεια οδήγησης ηλεκτρονικά μέσα από ψηφιακές εφαρμογές, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το car wallet.

Η ανανέωση στο δίπλωμα οδήγησης και η χορήγηση αντιγράφων για την άδεια κυκλοφορίας θα γίνονται ηλεκτρονικά. Οι δύο νέες ψηφιακές εφαρμογές παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη σε τηλεδιάσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός της εβδομάδας.

«Περιορίζουμε τη γραφειοκρατία και τη μικροδιαφθορά» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για το car wallet και τη δυνατότητα που δίνεται σε έναν οδηγό να ανανεώνει ψηφιακά το δίπλωμα οδήγησης.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο διευθυντής γραφείου υπουργού Ψηφιακής Κωνσταντίνος Χαμπίδης και ο σύμβουλος υπουργού του Ψηφιακής Απόστολος Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του πριν από την τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε ότι θα γίνονται ψηφιακά η ανανέωση διπλωμάτων και το αντίγραφο αδειών οδήγησης.

Ανανέωση στο δίπλωμα οδήγησης - Η ηλεκτρονική διαδικασία - Πώς βγαίνει το αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας

Ακολουθούν οι ψηφιακές εφαρμογές που έχουν πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διευκόλυνση των οδηγών και τη μείωση της γραφειοκρατίας:

Έκδοση προσωρινής άδειας οδήγησης

 • Η εκτύπωση για το δίπλωμα οδήγησης γίνεται από Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας. Πριν γίνει η εκτύπωση η αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας αποστέλλει με courier τις φωτογραφίες στην Αστυνομία, προκειμένου να εκτυπωθεί η άδεια.
 • Η διαδικασία αυτή απαιτούσε πολύ χρόνο, οι δε νέοι οδηγοί (ιδιαίτερα οι επαγγελματίες) ζητούσαν επιτακτικά τις άδειες οδήγησης με αποτέλεσμα να υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες. Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούσαν αθέμιτους τρόπους προκειμένου να επισπευθεί η έκδοση της άδειας οδήγησης. Με την νομοθετική καθιέρωση της προσωρινής άδειας οδήγησης τα φαινόμενα αυτά περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό.
 • Σήμερα, μετά το πέρας της επιτυχούς εξέτασης, σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 48 ώρες, ο οδηγός λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο την προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία ισχύει για (4) μήνες, χρονικό διάστημα ικανό μέχρι να εκτυπωθεί η οριστική άδεια οδήγησης. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 261.154 προσωρινές άδειες οδήγησης. Αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας είναι η εξυπηρέτηση πολιτών και η μείωση της διαφθοράς.

Έκδοση αντιγράφων αδειών οδήγησης (λόγω απώλειας, φθοράς, αντικατάστασης νέου τύπου)

 • Η ίδια διαδικασία εκτύπωσης - χορήγησης αδειών οδήγησης, όπως περιγράφεται παραπάνω για τις νέες άδειες, ακολουθείται και στις περιπτώσεις χορήγησης αντιγράφων αδειών οδήγησης λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς καθώς και αντικατάστασης με νέου τύπου αδειών οδήγησης.
 • Και στην περίπτωση αυτή παρατηρείτο μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται τα ίδια φαινόμενα (πιέσεις - διαφθορά ).
 • Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και για τις παραπάνω περιπτώσεις θα απαλλάξει τους πολίτες από το άγχος και την πολυήμερη αναμονή.
 • Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά 12.423 άδειες οδήγησης.
 • Σκοπός του Υπουργείου είναι με παρεμβάσεις του προς τους Περιφερειάρχες να επιβάλλουν στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας να υπάρχει κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των περιπτώσεων της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τις παραπάνω περιπτώσεις, ώστε να γίνει ελκυστική η εφαρμογή αυτή για όλους τους πολίτες.

Ηλεκτρονική ανανέωση αδειών οδήγησης και χορήγηση αντιγράφων αδειών κυκλοφορίας

Ψηφιακά και η άδεια κυκλοφορίας στον Δακτύλιο της Αθήνας

Μετά την απόφαση για επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας και την κυκλοφορία σε αυτόν των επιβατικών αυτοκινήτων και φορτηγών με μικτό βάρος μικρότερο των 2200 χιλιογράμμων με εκπομπή καυσαερίων μικρότερο των CO2 <120 gr η Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατήρτησε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε οι πολίτες να εκτυπώσουν τη σχετική άδεια εισόδου.

Έρχεται το car wallet - Τι είναι και ποια έγγραφα θα περιέχει - Ποιες άλλες εφαρμογές ετοιμάζονται

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, του Υπουργείου Οικονομικών και της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στα πρότυπα της εφαρμογής τύπου wallet για το πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid-19, σχεδιάζεται η εφαρμογή Car Wallet, που θα περιλαμβάνει:

 • Δίπλωμα Οδήγησης
 • Άδεια Κυκλοφορίας Οχήματος
 • Τέλη Κυκλοφορίας
 • Πιστοποιητικό ΚΤΕΟ
 • Αντίγραφο Ασφαλιστικού Συμβολαίου οχήματος,
 • Ιστορικό Συντήρησης Οχήματος, κλπ.

Ηλεκτρονική μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας Επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και Δικύκλων

Η μεταβίβαση των αδειών κυκλοφορίας Επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και Δικύκλων με την ισχύουσα διαδικασία γίνεται με την αυτοπρόσωπη ή με εξουσιοδότηση παρουσία στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας αφού καταβληθούν τα προβλεπόμενα τέλη μεταβίβασης.

Στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η καθιέρωση της διαδικασίας αυτής ηλεκτρονικά ώστε οι πολίτες να μπορούν να πραγματοποιούν τις πράξεις αυτές χωρίς την υποχρεωτική παρουσία στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας ή στα ΚΕΠ και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υλοποίηση του.

Έκδοση βεβαιώσεων βαθμών στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ)

Με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, στο σύστημα της Πληροφορικής του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών καταχωρούνται οι βαθμοί ποινής κάθε οδηγού όταν αυτές σταλούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη συνέχεια μετά την συγκέντρωση των προβλεπόμενων βαθμών εκδίδεται η πράξη αφαίρεσης και ο πολίτης ενημερώνεται για τον χρόνο αφαίρεσης της άδειας οδήγησης και τον χρόνο που πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις για την επαναχορήγηση της άδειας οδήγησης.

Η διαδικασία αυτή στην πράξη έχει αποδειχτεί χρονοβόρα , με αποτέλεσμα οδηγοί να λαμβάνουν τις πράξεις αφαίρεσης μετά από 2- 3 χρόνια, όταν πλέον η επιβολή της ποινής δεν έχει την απαιτούμενη προστιθέμενη αξία.

Η πρόθεση του Υπουργείου είναι το σύστημα αυτό να ψηφιοποιηθεί. Οι παραβάσεις να αποστέλλονται ηλεκτρονικά και τα αφαιρετήρια να εκδίδονται άμεσα. Επίσης το σύστημα αυτό θα πρέπει να είναι προσβάσιμο στους ενδιαφερόμενους πολίτες ώστε να μπορούν να ενημερώνονται για τους βαθμούς ποινής για παραβάσεις που έχουν πραγματοποιήσει ώστε να είναι προσεκτικοί στην οδήγηση τους.

Έκδοση Καρτών Ψηφιακού Ταχογράφου

Οι κάρτες Ψηφιακού Ταχογράφου αφορούν σε όλους τους οδηγούς Φορτηγών και Λεωφορείων.

Η ψηφιοποίηση και αυτής της διαδικασίας θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών Οδηγών ώστε να αποφεύγεται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις Διευθύνσεις Μεταφορών στις Περιφέρειες .

Ιδιαίτερα θα εξυπηρετηθούν οι επαγγελματίες οδηγοί που διενεργούν διεθνείς μεταφορές οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους από οποιοδήποτε τόπο.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε προαναγγείλει ότι «θα περάσει στα κινητά τηλέφωνα η νέα ταυτότητα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.