Ελλαδα

Κορωνοϊός: Σύσκεψη Γεραπετρίτη-Σκέρτσου με περιφερειάρχες

Λόγω της έξαρσης της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη © Unsplash

Κορωνοϊός: Σύσκεψη των Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου με περιφερειάρχες λόγω της έξαρσης του ιού στη Βόρεια Ελλάδα.

Η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα καθώς και τα εξαιρετικά ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα της ανάγκασαν την πραγματοποίηση σύσκεψης υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Άκη Σκέρτσο με τους περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας.

Έξαρση στη Θεσσαλονίκη - Χωρίς κενή ΜΕΘ μέχρι μέσα Νοεμβρίου

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι «μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600. Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική» και συμπλήρωσε  ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται  «ρεκόρ πανδημίας» σε επίπεδο διασποράς .

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται».

Ως προς τον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ειδικά η Θεσσαλονίκη από τα μέσα του μήνα, μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ.

«Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξέφρασε και αυτή την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η κα Παγώνη τόνισε ότι «τα ποσοστά κάλυψης κρεβατιών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας φτάνουν έως 97% ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%». Τόνισε επίσης ότι έγιναν 5 μετακινήσεις ασθενών στην Αθήνα σε νοσοκομεία της πρώτης ΥΠΕ. Οι 2 ασθενείς μεταφέρθηκαν από την Αλεξανδρούπολη, οι 2 από τη Λάρισα και 1 από τη Χαλκίδα.

Κορωνοϊός: Ξανά τα μέτρα στο τραπέζι των ειδικών

 

Στο τραπέζι των ειδικών αναμένεται να «πέσουν» προτάσεις για νέα μέτρα για τον κορωνοϊό λόγω της μεγάλης αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές.

Ειδικότερα, η Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη και όπως αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, υπάρχει συζήτηση για νέα μέτρα, αφού δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποφάσεις για περιοχές που προκαλούν ανησυχία, όπως η Θεσσαλία, καθώς και η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία.

Μάλιστα, ο ίδιος θα πρότεινε τέτοιου είδους μέτρα να αρθούν μόνο όταν το επίπεδο εμβολιασμού στην εκάστοτε περιοχή ξεπεράσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό.  Ο κ. Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε τέτοιες ακραίες συνθήκες να κλείσουν εντελώς τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης για ένα χρονικό διάστημα στις «κόκκινες» περιοχές.

Ο κ. Μαγιορκίνης δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την Αττική, παρά τα 943 κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες, λέγοντας ότι έχει λιγότερες μολύνσεις σε σχέση με τον Αύγουστου, επισήμανε πως η Επιτροπή προβληματίζεται και για τα fake news για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια.

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Περιορισμοί στην εστίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η Επιτροπή θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες.

  • Δηλαδή περαιτέρω περιορισμοί τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.
  • Για παράδειγμα οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης θα έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο. Αν υπάρχουν πλαϊνά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,30 ύψος, ειδάλλως θεωρούνται κλειστοί χώροι.
  • Στο τραπέζι είναι επίσης και η πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.
  • Επιπλέον, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο τέστινγκ. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test 3 φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
  • Για τους πλήρως εμβολιασμένους δεν αλλάζει τίποτα στην καθημερινότητά τους.

Παπαϊωάννου: Είμαστε σε συναγερμό για αύξηση κρουσμάτων

«Είμαστε σε σημείο συναγερμού» προειδοποίησε σήμερα ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου για την αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού.

«Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 28ης Οκτωβρίου», επισήμανε ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου στον ΣΚΑΪ.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους που νοσούν», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου και εκτίμησε δε ότι μπορεί να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, επικαλούμενος μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ. 

«Πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όποτε υπάρχει ένας κύκλος που αυτοτροφοδοτείται», δήλωσε.

Σε αυτή τη φάση το μόνο όπλο μας είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά. «Ο εμβολιασμένος έχει αντισώματα δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να νοσήσει, πολύ πιο ελαφρά βέβαια, και βέβαια εκκρίνει πολύ μικρότερο ιικό φορτίο από τον ανεμβολίαστο», διευκρίνισε.  

Νέα κίνητρα λόγω ελλείψεων σε γιατρούς

Την ίδια ώρα δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κρίσιμες ιδιότητες γιατρών για τη μάχη με την πανδημία, κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών ΕΣΥ που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Η μετακίνηση και οι αποζημιώσεις θα αφορούν στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας, όχι μόνο αναισθησιολογίας, αλλά και παθολογίας και πνευμονολογίας-φυματιολογίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την εκπαίδευση και εξέταση των υποψήφιων, το οποίο εισάγεται, προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ