Κορωνοϊός: Η έξαρση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα
Τι συζητούν οι ειδικοί - Υψηλά τα ποσοστά ανεμβολίαστων στις «κόκκινες» περιοχές
Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό λόγω της αύξησης κρουσμάτων - Αναλυτικά ποιοι περιορισμοί εξετάζονται από τους ειδικούς.
Στο τραπέζι των ειδικών αναμένεται να «πέσουν» προτάσεις για νέα μέτρα για τον κορωνοϊό λόγω της μεγάλης αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές.
Ειδικότερα, η Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη και όπως αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, υπάρχει συζήτηση για νέα μέτρα, αφού δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποφάσεις για περιοχές που προκαλούν ανησυχία, όπως η Θεσσαλία, καθώς και η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία.
Μάλιστα, ο ίδιος θα πρότεινε τέτοιου είδους μέτρα να αρθούν μόνο όταν το επίπεδο εμβολιασμού στην εκάστοτε περιοχή ξεπεράσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Ο κ. Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε τέτοιες ακραίες συνθήκες να κλείσουν εντελώς τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης για ένα χρονικό διάστημα στις «κόκκινες» περιοχές.
Ο κ. Μαγιορκίνης δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την Αττική, παρά τα 943 κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες, λέγοντας ότι έχει λιγότερες μολύνσεις σε σχέση με τον Αύγουστου, επισήμανε πως η Επιτροπή προβληματίζεται και για τα fake news για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια.
Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Περιορισμοί στην εστίαση
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η Επιτροπή θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες.
- Δηλαδή περαιτέρω περιορισμοί τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.
- Για παράδειγμα οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης θα έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο. Αν υπάρχουν πλαϊνά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,30 ύψος, ειδάλλως θεωρούνται κλειστοί χώροι.
- Στο τραπέζι είναι επίσης και η πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.
- Επιπλέον, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο τέστινγκ. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test 3 φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
- Για τους πλήρως εμβολιασμένους δεν αλλάζει τίποτα στην καθημερινότητά τους.
Παπαϊωάννου: Είμαστε σε συναγερμό για αύξηση κρουσμάτων
«Είμαστε σε σημείο συναγερμού» προειδοποίησε σήμερα ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου για την αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού.
«Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 28ης Οκτωβρίου», επισήμανε ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου στον ΣΚΑΪ.
«Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους που νοσούν», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου και εκτίμησε δε ότι μπορεί να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, επικαλούμενος μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ.
«Πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όποτε υπάρχει ένας κύκλος που αυτοτροφοδοτείται», δήλωσε.
Σε αυτή τη φάση το μόνο όπλο μας είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά. «Ο εμβολιασμένος έχει αντισώματα δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να νοσήσει, πολύ πιο ελαφρά βέβαια, και βέβαια εκκρίνει πολύ μικρότερο ιικό φορτίο από τον ανεμβολίαστο», διευκρίνισε.
Νέα κίνητρα λόγω ελλείψεων σε γιατρούς
Την ίδια ώρα δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κρίσιμες ιδιότητες γιατρών για τη μάχη με την πανδημία, κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών ΕΣΥ που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.
Η μετακίνηση και οι αποζημιώσεις θα αφορούν στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας, όχι μόνο αναισθησιολογίας, αλλά και παθολογίας και πνευμονολογίας-φυματιολογίας.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την εκπαίδευση και εξέταση των υποψήφιων, το οποίο εισάγεται, προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προ των πυλών τα ακραία φαινόμενα
Έρχεται ραγδαία επιδείνωση με χιόνια, μποφόρ και καταρρακτώδεις βροχές - Live η πορεία
Οι προσαχθέντες έχουν μεταφερθεί στη ΓΑΔΑ
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Κλειστά σχολεία και προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια
Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για τον πυροβολισμό 30χρονης στη Χαλκιδική τον Σεπτέμβριο του 2023
Ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών ζητά η Δικαιοσύνη να λάβει υπόψη το μήνυμα της απόφασης
Μη διαθέσιμη η πληρωμή εισφορών μη μισθωτών μέσω IRIS από 14:00 έως 16:00 λόγω εργασιών
Με απόφαση του περιφερειάρχη, Νίκου Χαρδαλιά - Πώς θα γίνουν τα μαθήματα
Συμβουλές για ασφαλέστερες μετακινήσεις
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι από Τετάρτη – Οδηγίες αυτοπροστασίας
Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Αναμένονται τεράστιοι όγκοι βροχής σύμφωνα με τις προγνώσεις καιρού
Η κατάσταση της υγείας της
Ο γιος της, συνάδελφοι και φίλοι στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών
Οδικά έργα σε Κηφισό, Αττική Οδό και Λεωφόρο Βουλιαγμένης φέρνουν έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση
«Ενδεχομένως θα πιεστούν οι ΜΕΘ» λέει ο καθηγητής Τζανάκης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Οι περιοχές που θα «σαρώσουν» ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Πού εντοπίζονται αυξητικές τάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.