Ελλαδα

Δακτύλιος: Τι αλλάζει στην κυκλοφορία των λεωφορείων

Ο ΟΑΣΑ θα παρακολουθεί συστηματικά τη λειτουργία του δικτύου με επόπτες

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δακτύλιος: Τι αλλάζει στην κυκλοφορία των λεωφορείων
Λεωφορείο - Αθήνα © EUROKINNISSI

Δακτύλιος: Τι αλλάζει στην κυκλοφορία των λεωφορείων από Δευτέρα στο κέντρο της Αθήνας.

Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΑΣΑ θα παρακολουθεί συστηματικά τη λειτουργία του δικτύου με επόπτες που θα ελέγχουν την κίνηση στις λεωφορειακές γραμμές, αλλά και μέσω των συστημάτων τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου που διαθέτει.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο και εφόσον απαιτηθεί, δύναται να προβεί σε βελτιωτικές παρεμβάσεις και να προσαρμόζει δυναμικά τα δρομολόγια, στις γραμμές εκείνες που παρουσιάζονται φαινόμενα συνωστισμού.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, βρίσκεται ήδη σε συνεχή επαφή με την Τροχαία, για τη διαρκή αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή ροή των λεωφορείων, να τηρούνται οι προβλεπόμενες χρονοαποστάσεις και κατά συνέπεια να εξυπηρετούνται οι επιβάτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δακτύλιος: Το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ, έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να βελτιωθούν οι χρονοαποστάσεις, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής από την Δευτέρα που ξεκινά ο δακτύλιος. Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε η μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα συρμών, ώστε οι χρονοαποστάσεις στη γραμμή 1 να διαμορφώνονται στα 6 λεπτά τις ώρες αιχμής, στη γραμμή 2 στα 4,5 λεπτά και στη γραμμή 3 στα 4 λεπτά.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης των συγκοινωνιακών υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διαθέσιμων οχημάτων στο δίκτυό του.

Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο του 2021 κυκλοφορούν καθημερινά στο δίκτυο άνω των 1.300 οχημάτων, έναντι 1.000 περίπου οχημάτων τον Σεπτέμβριο του 2020. Η αύξηση στον αριθμό των λεωφορείων έγινε στοχευμένα σε γραμμές του δικτύου, στις οποίες διαπιστώθηκε, από τον ΟΑΣΑ, ιδιαίτερη επιβάρυνση κατά τις ώρες αιχμής, με στόχο την ενίσχυση των προγραμματισμένων δρομολογίων.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής γραμμές:

 • 7 Ζάππειο – Άνω Πατήσια (ΚΥΚΛΙΚΗ)
 • 21 Νίκαια – Π. Ράλλη – Ομόνοια (ΚΥΚΛΙΚΗ)
 • 054 Περισσός -Λαμπρινή – Ομόνοια (ΚΥΚΛΙΚΗ)
 • 242 Στ. Κατεχάκη – Πολυτεχνειούπολη (ΚΥΚΛΙΚΗ) Σχολ.
 • 250 Πανεπιστημιούπολη – Στ. Ευαγγελισμού (ΚΥΚΛΙΚΗ) Σχολ.
 • 732 Ίλιον – Αγ. Φανούριος – Ακαδημία (ΚΥΚΛΙΚΗ)
 • 608 Γαλάτσι – Ζωγράφου
 • 550 Π. Φάληρο – Κηφισιά

Ως εκ τούτου, και παρά την παράλληλη σημαντική αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, η πληρότητα άνω του 65%, στα οχήματα σε ώρες αιχμής, διατηρείται σε χαμηλά ποσοστά (2%-3%) επί του συνόλου των δρομολογίων.

Δακτύλιος: Άνοιξε η πλατφόρμα για το ειδικό σήμα

Υπενθυμίζεται ότι σε λειτουργία τέθηκε η ειδική online εφαρμογή, μέσω του daktylios.gov.gr, στην οποία θα εκδίδονται πλέον οι άδειες για τα οχήματα που θα εξαιρούνται από τους περιορισμούς του Δακτυλίου, ο οποίος επιστρέφει στην Αθήνα από τη Δευτέρα 25η Οκτωβρίου.

Η νέα υπηρεσία (daktylios.gov.gr) που σχεδίασαν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών και υλοποίησε το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποσκοπεί στη διευκόλυνση των οδηγών και τη διασφάλιση της γνησιότητας των σχετικών αδειών.

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. οικ-289738/Φ.911 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B’ 4860/20-10-2021), οι κατηγορίες των οχημάτων που εξαιρούνται από την εκ περιτροπής κυκλοφορία των αυτοκινήτων εντός του μικρού δακτυλίου (μονά-ζυγά) και για τις οποίες εκδίδεται το ειδικό σήμα είναι οι εξής:

 1. Hλεκτρικά
 2. Eκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
 3. Yβριδικά
 4. Kατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2.

Ο έλεγχος για το αν το όχημα υπάγεται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες γίνεται αυτόματα και, εφόσον διαπιστωθεί ότι το όχημα πληροί τις προδιαγραφές, το ειδικό σήμα εκδίδεται επιτόπου σε μορφή pdf.

Τι χρειάζεται: 

 • Oι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο TAXISnet
 • O αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος
 • O ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα

Αν το όχημα δεν ανήκει σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες και ο κάτοχός του δικαιούται κάποια από τις λοιπές άδειες κυκλοφορίας στο Δακτύλιο, πρέπει να απευθυνθεί στην Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ