Ελλαδα

Δακτύλιος 2021: Περικοπές αδειών σε βουλευτές και κόμματα

Δείτε πόσες άδειες έχει πλέον κάθε κόμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δακτύλιος 2021: Περικοπές αδειών σε βουλευτές και κόμματα
Αυτοκίνητα στη Βουλή - ΑΡΧΕΙΟ © EUROKINNISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δακτύλιος 2021: Περιορίζονται στο 50% επί του συνόλου οι άδειες σε βουλευτές και κόμματα.

Στις 25 Οκτωβρίου επιστρέφει ο Δακτύλιος στην Αθήνα, με αλλαγές στις άδειες και περιορισμούς στα οχήματα που μπορούν να μπαίνουν στον κεντρικό οδικό άξονα της πόλης, σύμφωνα με την ΚΥΑ. Ειδικότερα, για τον Δακτύλιο 2021 προβλέπεται περικοπή των εξαιρέσεων κατά 50% στις άδειες, αρχής γενομένης από βουλευτές, κόμματα, υπουργους και υφυπουργούς.

Στο παρελθόν υπήρχε πληθώρα αδειών εισόδου στον Δακτύλιο. Οι άδειες δακτυλίου περιορίζονται στο 50% επί του συνόλου και «μαχαίρι πέφτει» κυρίως στις άδειες των πολιτικών, προκειμένου να δώσουν το καλό παράδειγμα για την εφαρμογή του Δακτυλίου.

  • Το πρώτο κόμμα είχε δικαίωμα με βάση την τελευταία απόφαση του 2017 σε άδειες δακτυλίου για 200 αυτοκίνητα και πλέον θα έχει για 100.
  • Το δεύτερο κόμμα είχε για 130 και πλέον θα έχει για 65.
  • Το τρίτο κόμμα είχε για 40 και πλέον θα έχει για 20.
  • Το τέταρτο κόμμα είχε για 33 και πλέον θα έχει για 17.
  • Το πέμπτο κόμμα είχε για 25 και πλέον θα έχει για 13.
  • Το έκτο κόμμα είχε για 20 και πλέον θα έχει για 10.
  • Το έβδομο κόμμα και τα κόμματα πέραν αυτού, είχαν για 13 και πλέον θα έχουν για έξι.

Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές από εκεί που είχαν τρεις άδειες δακτυλίου θα δικαιούνται δύο, ενώ τα γραφεία υπουργών και υφυπουργών από 15 άδειες δακτυλίου, θα δικαιούνται μόνο επτά.  

Ψηφιακή έκδοση άδειας δακτυλίου: Βήμα βήμα η διαδικασία

Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος για τους κατόχους των ΙΧ που κινούνται ελεύθερα στο δακτύλιο (αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής) δημιουργείται πλέον ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα μπαίνει με το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος του. Το ειδικό σήμα θα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα μπορεί είτε να εκτυπώσει το σήμα είτε να το έχει και στο κινητό του, για να το επιδεικνύει σε έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι λοιπές άδειες κυκλοφορίας στο δακτύλιο χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.  

Ποια είναι τα όρια που έχει ο Δακτύλιος 2021 στην Αθήνα

Τον Δακτύλιο υπενθυμίζεται ότι σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Λ. Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ−Λ.Μεσογείων-Φειδιππίδου-Μιχαλακοπούλου−Σπύρου Μερκούρη-Βρυάξιδος-Υμηττού−Ηλ. Ηλιού-Ανδρ. Φραντζή−Λ. Ανδρ. Συγγρού -Χαμοστέρνας-Πειραιώς− Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως − Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Λ. Αλεξάνδρας».

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Τα μέτρα δεν ισχύουν επίσης τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εφ' όσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι, τα μέτρα μπορούν να αρθούν με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες ανακοινώσεις για τον Δακτύλιο 2021, τις άδειες εισόδου και τα οχήματα που μπορούν ελεύθερα να κυκλοφορούν γίνονται λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις Οικονόμου ότι δεν θα μπουν διόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ