Ελλαδα

Δακτύλιος 2021: Tα όρια και τι ισχύει με τις άδειες εισόδου

Ποιοι περιορισμοί μπαίνουν σε Euro5 και Euro6 - Όλες οι αλλαγές που αναφέρονται στην ΚΥΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δακτύλιος 2021 ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου 2021 και φέρνει αλλαγές στις άδειες εισόδου και στα οχήματα που μπαίνουν ελεύθερα
Ο Δακτύλιος 2021 ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου 2021 και φέρνει αλλαγές στις άδειες εισόδου και στα οχήματα που μπαίνουν ελεύθερα © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Δακτύλιος 2021 ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου, με αλλαγές στις άδειες, περιορισμούς στα οχήματα που μπορούν να μπαίνουν και αρκετές εξαιρέσεις, σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να επιστρέψει ο Δακτύλιος στην Αθήνα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύεται να προβλέπει «ψαλίδι» στις άδειες εισόδου. Ειδικότερα, για τον Δακτύλιο 2021 προβλέπεται περικοπή των εξαιρέσεων κατά 50% στις άδειες, αρχής γενομένης από βουλευτές, κόμματα, υπουργους και υφυπουργούς.

Ο μικρός δακτύλιος και τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνουν τις εξής περιοχές σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΓΑΔΑ: Τα όρια του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Αν. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των ΙΧΕ αυτοκινήτων, καθώς και των ΙΧΦ αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

Δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό στον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς και τα οχήματα των κατηγοριών, που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. οικ.-289738/Φ.911 από 19/20.10.2021 (ΦΕΚ 4860, τ. Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης ως ισχύει.

Ειδικότερα οι κύριοι ή/και κάτοχοι:

Αυτοκινήτων EURO 6, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120g/km, καθώς και ηλεκτρικών, υβριδικών φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής οχημάτων, δύνανται να εκδώσουν ειδικό σήμα για την κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης είτε σε έγχαρτη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων εσωτερικά του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, προβλέπονται ειδικές Ζώνες εισόδου – εξόδου και χορηγείται ειδική κάρτα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Οι αιτήσεις από τους δικαιούμενους θα υποβάλλονται αποκλειστικά με αυτοπρόσωπη παρουσία και τηρουμένων των εκάστοτε ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας, κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και από ώρες 09:00 έως 13:00 στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής (Θ. Δηλιγιάννη 24-26, Γραφείο Δακτυλίου στο ισόγειο του κτιρίου [είσοδος από οδό Σάμου], τηλ.210-5284142) με την προσκόμιση πέραν των ειδικότερων ανά περίπτωση ενδιαφερομένου εγγράφων/δικαιολογητικών και φωτοαντιγράφων της ‘Αδειας Κυκλοφορίας του οχήματος και της ‘Αδειας Ικανότητας οδήγησης των οδηγών.

Οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ, που είχαν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την περίοδο 2019-2020 εξακολουθούν να ισχύουν έως την Παρασκευή 26-11-2021.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Οι ημέρες και ώρες ισχύος όλων των ως άνω περιοριστικών μέτρων, είναι οι εξής:

– Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07.00 έως 20.00,

– Παρασκευή, ώρες 07.00 έως 15.00.

-Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ), ως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

Παράλληλα, γνωστοποιείται τι τελικά ισχύει με τα Euro 5 και Euro 6, όπως και το ποια οχήματα κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, «με στόχο την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της Αθήνας επιστρέφει το γνωστό και δοκιμασμένο μέτρο του δακτυλίου».

Και προστίθεται: «Αλλά με ορισμένες τροποποιήσεις που έχουν ως στόχο να αποτελεί πλέον "πράσινο δακτύλιο", με δραστική περικοπή των εξαιρέσεων συνολικά κατά 50% και πρώτα από όλα για τους βουλευτές και τα κόμματα, καθώς και με ψηφιακές άδειες».

Στο ενημερωτικό σημείωμα για τον Δακτύλιο 2021 αναφέρονται επίσης τα ακόλουθα: Ειδικότερα, από 25 Οκτωβρίου 2021 έως και 22 Ιουλίου 2022 για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη, κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00, θα επιτρέπεται η εκ περιτροπής κυκλοφορία των ΙΧ και των φορτηγών με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους και με το σύστημα των μονών-ζυγών.

Δακτύλιος 2021 - Τι ισχύει με τα Euro 5 και Euro 6

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της ρύπανσης στο κέντρο, ελεύθερα κυκλοφορούν στον Δακτύλιο 2021 καθημερινά, ανεξαρτήτως μονών-ζυγών, τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής.

Δεν μπαίνουν δηλαδή πλέον ελεύθερα στο δακτύλιο όλα τα EURO 5 οχήματα, αλλά και τα EURO 6, που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα πάνω από 120 g/km.

Εξυπακούεται ότι όλα τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στον Δακτύλιο 2021 εναλλάξ με βάση το σύστημα των μονών-ζυγών. Δεν απαγορεύεται καθολικά η είσοδος στο κέντρο σε κανένα όχημα.

Κυκλοφορούν φυσικά, για την είσοδο και έξοδό τους, και τα αυτοκίνητα μονίμων κατοίκων της περιοχής, που περικλείεται από τα όρια του Δακτυλίου. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου, η οποία χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Δακτύλιος 2021: Κατά 50% κόβονται οι άδειες εισόδου σε βουλευτές και κόμματα, ενώ αλλαγές υπάρχουν και για τους ευρωβουλευτές
Δακτύλιος 2021: Κατά 50% κόβονται οι άδειες εισόδου σε βουλευτές και κόμματα, ενώ αλλαγές υπάρχουν και για τους ευρωβουλευτές © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα αυτοκίνητα αυτά θα κινούνται στις προκαθορισμένες ζώνες αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του (για είσοδο/έξοδο στον και από το δακτύλιο). Ελεύθερα κινούνται τα ταξί.

Δραστικές περικοπές στις άδειες εισόδου στον Δακτύλιο 2021 για κόμματα και βουλευτές  - Παραδείγματα

Ως γνωστόν, στο παρελθόν υπήρχε πληθώρα αδειών εισόδου στον Δακτύλιο. Οι άδειες Δακτυλίου περιορίζονται στο 50% επί του συνόλου και «μαχαίρι» πέφτει κυρίως στις άδειες των πολιτικών, προκειμένου να δώσουν το καλό παράδειγμα για την εφαρμογή του μέτρου. Για παράδειγμα:

  • Το πρώτο κόμμα είχε δικαίωμα με βάση την τελευταία απόφαση του 2017 σε άδειες Δακτυλίου για 200 αυτοκίνητα και πλέον θα έχει για 100.
  • Το δεύτερο κόμμα είχε για 130 και πλέον θα έχει για 65.
  • Το τρίτο κόμμα είχε για 40 και πλέον θα έχει για 20.
  • Το τέταρτο κόμμα είχε για 33 και πλέον θα έχει για 17.
  • Το πέμπτο κόμμα είχε για 25 και πλέον θα έχει για 13.
  • Το έκτο κόμμα είχε για 20 και πλέον θα έχει για 10.
  • Το έβδομο κόμμα και τα κόμματα πέραν αυτού, είχαν για 13 και πλέον θα έχουν για έξι.

Ο Δακτύλιος 2021 ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου 2021 με μειωμένες άδειες εισόδου, προκειμένου να περιοριστεί το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας
Δακτύλιος 2021 © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές από εκεί που είχαν τρεις άδειες δακτυλίου θα δικαιούνται δύο. Ενώ τα γραφεία υπουργών και υφυπουργών από 15 άδειες δακτυλίου, θα δικαιούνται μόνο επτά.  

Δακτύλιος 2021 - Ποιοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς - Το νέο πλαίσιο για γιατρούς, φυσικοθεραπευτές και ΑΜΕΑ 

Εξαιρέσεις ισχύουν για αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών, τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπους του τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ κά.  

Εξαιρούνται επίσης από το μέτρο του Δακτυλίου:  

  • Αυτοκίνητα ιατρών, με το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου και μόνο επιβάτη τον ίδιο, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
  • Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ' όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.
  • Αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ, καθώς και αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (πχ νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑΜΕΑ), με αντίστοιχη βεβαίωση.
  • Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων ή αγγειοκαρδιοχειρουργικών υλικών ή υλικών οστεοσυνθέσεως ή ανταλλακτικών τεχνητών νεφρών ή βιολογικών υγρών ασθενών, με μόνιμα εμφανή σήματα της επιχείρησης και εφ' όσον μεταφέρουν τα πιο πάνω υλικά.
  • Αυτοκίνητα φυσιοθεραπευτών που προσφέρουν υπηρεσίες σε κατάκοιτους.
  • Αυτοκίνητα εν ενεργεία δικαστικών με έδρα εργασίας ή κατοικία εντός του δακτυλίου, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους.
  • Εκπαιδευτικά αυτοκίνητα των επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.  

Ψηφιακή έκδοση άδειας δακτυλίου - Πώς βγαίνει - Βήμα βήμα η διαδικασία

Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος για τους κατόχους των ΙΧ που κινούνται ελεύθερα στον Δακτύλιο 2021 (αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής) δημιουργείται πλέον ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα μπαίνει με τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος του. Το ειδικό σήμα θα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Yπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Δακτύλιος 2021 φέρνει περιορισμούς στην κυκλοφορία οχημάτων με Euro 5 και Euro 6 στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε
Δακτύλιος 2021 © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα μπορεί είτε να εκτυπώσει το σήμα είτε να το έχει και στο κινητό του, για να το επιδεικνύει σε έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι λοιπές άδειες κυκλοφορίας στον Δακτύλιο 2021 χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.  

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ