Ελλαδα

Δακτύλιος: Πότε επιστρέφει - Ποια οχήματα δεν έχουν περιορισμούς

Τι θα γίνει με τα οχήματα που κάνουν την τροφοδοσία επιχειρήσεων στην Αθήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δακτύλιος στην Αθήνα ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου 2021, με euro 6, υβριδικά, ηλεκτρικά και φυσικού αερίου οχήματα να μπαίνουν ελεύθερα όλες τις ημέρες
Ο Δακτύλιος στην Αθήνα ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου 2021, με euro 6, υβριδικά, ηλεκτρικά και φυσικού αερίου οχήματα να μπαίνουν ελεύθερα όλες τις ημέρες © EUROKINISSI

Στον Δακτύλιο θα μπαίνουν καθημερινά ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου και euro 6, χωρίς κανένα περιορισμό, αρχής γενομένης από τις 25 Οκτωβρίου 2021.

Επί τάπητος τέθηκε ο νέος Δακτύλιος που επιστρέφει στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου 2021. Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή και μεταξύ άλλων εξετάστηκε ποια οχήματα μπορούν να μπαίνουν χωρίς περιορισμούς στον Δακτύλιο όλες τις ημέρες.

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη διαμόρφωση του πλαισίου για τα οχήματα που κάνουν την τροφοδοσία σε μαγαζιά και επιχειρήσεις στην Αθήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να κοπούν κατά 50% οι άδειες για τον Δακτύλιο που δίνονται από την Αστυνομία. Οι άδειες αυτές υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο. Παρόντες στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υποδομών - Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, καθώς και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είχε επισημάνει ότι είναι καιρός «να επιστρέψει ο πράσινος δακτύλιος στην Αθήνα».

Δακτύλιος - Ποια οχήματα κυκλοφορούν ελεύθερα όλες τις ημέρες στην Αθήνα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα οχήματα που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον Δακτύλιο κάθε ημέρα χωρίς κανένα περιορισμό είναι τα ακόλουθα:

  • Ηλεκτρικά οχήματα,
  • οχήματα φυσικού αερίου,
  • υβριδικά,
  • οχήματα με κινητήρα Euro 6 (με την προϋπόθεση να εκπέμπουν κάτω από 100 - 120 γραμμάρια Co2).
  • IX που διαθέτουν -εκ του κατασκευαστή- κινητήρα υγραερίου.

Δακτύλιος στην Αθήνα - Πώς θα γίνεται η τροφοδοσία - Τι ισχύει με τα οχήματα

Η τροφοδοσία των καταστημάτων στην Αθήνα γίνεται καθημερινά από τις 07.00 το πρωί έως τις 11.00, από τις 14.30 έως τις 17.00 και από τις 19.00 έως τις 23.00.

Η εισήγηση του Υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών είναι η τροφοδοσία των καταστημάτων να πραγματοποιείται έως τις 08.00 και μετά τις 21.00 το βράδυ στο πλαίσιο κινήσεων για την αποσυμφόρηση του κέντρου. Ωστόσο, προβλέπονται εξαιρέσεις σε διάρκεια μίας ώρας το μεσημέρι για μικρά φορτηγά που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα (π.χ φάρμακα κ.α.).

Πώς λειτουργεί ο Δακτύλιος στην Αθήνα - Τα όρια

Ο μικρός Δακτύλιος ισχύει από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Εντός των ορίων του επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους. Ειδικότερα:

  • Τις ζυγές ημερομηνίες του μήνα κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό).
  • Τις μονές ημερομηνίες του μήνα κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Τα όρια για τον μικρό Δακτύλιο σημειώνονται με ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε κάθε εισερχόμενο δρόμο στη συγκεκριμένη ζώνη. Ο Δακτύλιο ενεργοποιείται κάθε χρόνο τους μήνες Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και σταματά τον Ιούλιο.

Ο μικρός Δακτύλιος ξεκινά στη Συγγρού και τα οχήματα με κινητήρα euro6 μπαίνουν ελεύθερα κάθε μέρα χωρίς κανένα περιορισμό
Ο μικρός Δακτύλιος ξεκινά στη Συγγρού και τα οχήματα με κινητήρα euro6 μπαίνουν ελεύθερα κάθε ημέρα χωρίς κανένα περιορισμό © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν τα όρια εφαρμογής του μικρού Δακτυλίου είναι οι ακόλουθες λεωφόροι και οδοί:

Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ