Ελλαδα

Δακτύλιος: Μέσω gov το σήμα για τα ΙΧ που έχουν «ελευθέρας»

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δακτύλιος - Ειδικό σήμα ελευθέρας
Δακτύλιος © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Δακτύλιος: Μέσω gov.gr το ειδικό σήμα για τα οχήματα που έχουν δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας.

Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων που δικαιούνται να κινούνται ελεύθερα στο Δακτύλιο θα μπορούν να εκδίδουν το ειδικό σήμα μέσω εφαρμογής που θα ενεργοποιηθεί στο gov.gr το αργότερο έως την Κυριακή από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης .

Όπως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε νωρίτερα για την επιστροφή του Δακτυλίου από την Δευτέρα, για τη χορήγηση του ειδικού σήματος για τους κατόχους των ΙΧ που κινούνται ελεύθερα στο Δακτύλιο (αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής) δημιουργείται πλέον ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Δακτύλιος: Πώς θα εκδίδεται το ειδικό δήμα «ελευθέρας» 

Ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα μπαίνει με το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του. Το ειδικό σήμα θα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα μπορεί είτε να εκτυπώσει το σήμα είτε να το έχει και στο κινητό του, για να το επιδεικνύει σε έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι λοιπές άδειες κυκλοφορίας στο Δακτύλιο χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, όπως γινόταν έως τώρα.

Παράλληλα, οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας προκειμένου να κινούνται εντός του δακτυλίου θα λάβουν ειδικό σήμα μέσω εφαρμογής που ετοιμάζει και ενεργοποιεί άμεσα ο δήμος Αθηναίων.

Δακτύλιος 2021: Περικοπές αδειών σε βουλευτές και κόμματα

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων αλλαγών για τον Δακτύλιο που ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου, περιορίζονται στο 50% επί του συνόλου οι άδειες των πολιτικών, προκειμένου να δώσουν το καλό παράδειγμα για την εφαρμογή του Δακτυλίου.

  • Το πρώτο κόμμα είχε δικαίωμα με βάση την τελευταία απόφαση του 2017 σε άδειες δακτυλίου για 200 αυτοκίνητα και πλέον θα έχει για 100.
  • Το δεύτερο κόμμα είχε για 130 και πλέον θα έχει για 65.
  • Το τρίτο κόμμα είχε για 40 και πλέον θα έχει για 20.
  • Το τέταρτο κόμμα είχε για 33 και πλέον θα έχει για 17.
  • Το πέμπτο κόμμα είχε για 25 και πλέον θα έχει για 13.
  • Το έκτο κόμμα είχε για 20 και πλέον θα έχει για 10.
  • Το έβδομο κόμμα και τα κόμματα πέραν αυτού, είχαν για 13 και πλέον θα έχουν για έξι.
  • Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές από εκεί που είχαν τρεις άδειες δακτυλίου θα δικαιούνται δύο, ενώ τα γραφεία υπουργών και υφυπουργών από 15 άδειες δακτυλίου, θα δικαιούνται μόνο επτά.  

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ