Ελλαδα

Μετάλλαξη Δέλτα: Εμβόλια Pfizer, AstraZeneca - Αποτελεσματικότητα

Τι δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε το ΕΚΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υγειονομικός μεταφέρει συσκευασία με δόσεις από το εμβόλιο Pfizer (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Υγειονομικός μεταφέρει συσκευασία με δόσεις από το εμβόλιο Pfizer (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI

Πόσο αποτελεσματικά είναι το εμβόλιο Pfizer και το εμβόλιο AstraZeneca απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα

Νεότερα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικές είναι οι δόσεις από Pfizer και AstraZeneca απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, παρουσιάζει το ΕΚΠΑ. Όπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή του, η μετάλλαξη Δέλτα (Β.1.617.2 ή ινδική μετάλλαξη) του κορωνοϊού, έχει επεκταθεί σε όλη την υφήλιο, αποτελώντας ένα νέο στοίχημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Προκειμένου να προσδιοριστεί η ανοσία που προσφέρει τόσο το εμβόλιο Pfizer όσο και το εμβόλιο AstraZeneca διενεργήθηκε μία κλινική μελέτη για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα τους έναντι στο στέλεχος δέλτα και στο στέλεχος άλφα, που είναι επικρατές την τρέχουσα περίοδο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά όπως δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό New England Journal of Medicine.

Εμβόλια Pfizer και AstraZeneca - Πόσο αποτελεσματικά είναι απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα

Η αποτελεσματικότητα μετά από μία δόση κάποιου από τα δύο εμβόλια ήταν 30,7% έναντι στην ινδική μετάλλαξη και 48,7% απέναντι στο στέλεχος άλφα (βρετανική μετάλλαξη κορωνοϊού), με παρόμοια αποτελεσματικότητα και για τα δύο εμβόλια. Μετά, όμως, από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer η αποτελεσματικότητα φθάνει το 93,7% για το στέλεχος άλφα, και 88% για το στέλεχος δέλτα.

Όσον αφορά στο εμβόλιο AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα ήταν 74,5% για το στέλεχος άλφα, αλλά μόλις 67% για το στέλεχος δέλτα μετά από δύο δόσεις.

Συμπερασματικά, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά από δύο δόσεις και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού είναι μεγάλη ενάντια στη συμπτωματική νόσο COVID-19, ακόμα και με το νέο πιο μολυσματικό στέλεχος δέλτα.

Στην ανακοίνωση του ΕΚΠΑ για τη μετάλλαξη Δέλτα προστίθεται: «Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ελαφρώς μικρότερη η αποτελεσματικότητα τους για το στέλεχος δέλτα σε σχέση με το άλφα στέλεχος. Αυτό καταδεικνύει την άμεση ανάγκη για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, ιδίως των ευπαθών ομάδων, όσο το στέλεχος δέλτα εξαπλώνεται και αναμένεται να είναι το επικρατόν τον επόμενο καιρό».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ