Ελλαδα

Πανελλήνιες 2021: Eκτιμήσεις για τις βάσεις-Πού αναμένεται άνοδος

Σε ποια πεδία αναμένεται άνοδος των βάσεων - Από τι θα καθοριστούν οι βάσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πανελλήνιες 2021: Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις - Τα μαθήματα όπου έπεσαν εύκολα θέματα και οι πληροφορίες για τις βαθμολογίες.

Οι Πανελλήνιες 2021 συνεχίζονται με την εξέταση των Ειδικών Μαθημάτων, ωστόσο ήδη υπάρχουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις, οι οποίες κάνουν λόγω για άνοδο κυρίως λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που ισχύει από φέτος για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Καλύτερη εικόνα για τις βάσεις αναμένεται σε λίγες ημέρες, οπότε και θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες που έλαβαν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα αποκλειστούν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2021 που έγραψαν κάτω από 8.500 μόρια

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τα θέματα στις Πανελλήνιες 2021 χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές ευκολότερα, από την περσινή χρονιά, δεδομένο το οποίο θα οδηγήσει σε καλύτερες επιδόσεις. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι με τα μέχρι αυτήν την ώρα δεδομένα προκύπτει πως οι βαθμολογίες στα Μαθηματικά είναι ελαφρώς καλύτερες από πέρσι, ενώ το ίδιο συμβαίνει στη Νεοελληνική Γλώσσα και την Έκθεση, καθώς και στη Βιολογία. Τους υποψηφίους, ωστόσο, δυσκόλεψαν τα Οικονομικά και η Φυσική. Το αν οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν όντως καλύτερες από πέρυσι θα φέρει άνοδο των βάσεων και υψηλά επίπεδα για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. 

Ένας ακόμη παράγοντας που θα καθορίσει την άνοδο ή μη των βάσεων είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων. Νομική, Ιατρική και Πολυτεχνικές Σχολές βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων, με τις βάσεις τους να είναι παραδοσιακά από τις υψηλότερες. 

Πανελλήνιες 2021 - Βάσεις: Άνοδος των βαθμολογιών στα τρία από τα τέσσερα Πεδία

Σύμφωνα με τα «Νέα», στα τέσσερα επιστημονικά πεδία θα έχουμε διαφορετικά δεδομένα για την άνοδο ή την πτώση των βάσεων. Συγκεκριμένα:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπως όλα δείχνουν θα έχουμε σαφή άνοδο των βαθμολογιών σε όλες τις κλίμακες. Και μάλιστα εδώ είναι που περιμένουμε βάση εισαγωγής σε συγκεκριμένα τμήματα άνω των 10.000 μορίων. Αυτό φυσικά θα καταγραφεί και στις περιζήτητες σχολές, νομικές, ψυχολογίας, παιδαγωγικά (τα τμήματα προσχολικής αγωγής φέτος έχουν και περισσότερους εισακτέους, καθώς έχουν ενισχυθεί). Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που, βέβαια, αφορά κυρίως χαμηλές βαθμολογίες θα σκαρφαλώσει πάνω από 10.000 μόρια σε πολλές σχολές.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών: Στα Μαθηματικά, όπως προαναφέρθηκε, οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με αύξηση των χαμηλότερων βαθμολογιών. Η Φυσική δεν ήταν δύσκολη, αλλά κουραστική, οπότε δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Πάντως, τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου και τα πολυτεχνεία φέτος αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους για τα προγράμματά τους. Πάνω από 8.000 μόρια αναμένεται η βαθμολογική «είσοδος» στο πεδίο.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, συνωστίζονται, όπως κάθε χρόνο, οι «πρώτοι των πρώτων», οπότε εδώ το άγχος πολλών υποψηφίων δεν αναμένεται να είναι το πώς θα διαμορφωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Οι ιατρικές σχολές ανεβαίνουν φέτος και πάλι πάνω από τα 19.000 μόρια όπως τα περισσότερα από τα περασμένα χρόνια (πλην των δύο τελευταίων).

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, αναμένεται να εντοπιστεί και το μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον της φετινής χρονιάς, με τα «πάνω» και τα «κάτω» που αναμένεται να εντοπιστούν. Εάν υπάρξουν πτώσεις βαθμολογιών (έστω και μικρές) θα είναι σε αυτό το πεδίο το οποίο άλλωστε προσελκύει ετησίως εκατοντάδες υποψηφίους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ