Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Μία δόση για όσους έχουν νοσήσει
Η ανακοίνωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου
Θεοδωρίδου: «Μία δόση εμβολίου μετά από διάστημα έξι με 12 μηνών σε άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό».
Την απόφαση για την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου για όσους ανθρώπους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Η κα Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε για τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει πως «η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που πιστεύαμε αρχικά. Δίνει διάρκεια μεγαλύτερη από τους 12 μήνες. Έτσι αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου. Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση είναι 6 έως 12 μήνες».
Στη συνέχεια τόνισε πως οι δύο δόσεις εμβολίων παρέχουν υψηλό ποσοστό προστασίας από τη βρετανική μετάλλαξη.
Αναφερόμενη στο γεγονός ότι πολλοί ακυρώνουν τα ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση, λόγω παρενεργειών που παρουσίασαν μετά την πρώτη δόση, είπε πως «το τίμημα να μείνουν με μία δόση εμβολίου είναι σημαντικό».
H ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων
Όσο για την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως ο κανόνας ισχύει, ότι δηλαδή με όποιο εμβόλιο αρχίζεις με αυτό συνεχίζεις. Υπάρχουν όμως προγράμματα, μελέτες που τρέχουν, για την ανάμειξη δύο διαφορετικών εμβολίων.
«Θα το συναντήσουμε στο μέλλον, όταν θα έχει πάρει τις σωστές διαστάσεις από πλευράς επιστημονικής. Επί του παρόντος η αλλαγή γίνεται σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, σε περίπτωση που ένα άτομο σοβαρή αναφυλακτικού τύπου αλλεργική αντίδραση. Όπως και στην περίπτωση που ένα άτομο κάνει θρομβοεμβολική νόσο, με θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία του εγκεφάλου, αλλά και μεγάλα σπλαχνικά αγγεία με ή χωρίς θρομβοπενία».
Παράλληλα, η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον εμβολιασμό κατά την κύηση. «Ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την έγκυο και το νεογνό. Βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, συστήνεται να γίνεται ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA. Θηλάζουσες που δεν γίνονται δεκτές να εμβολιαστούν, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί. Ο θηλασμός δεν αποκλείει μία γυναίκα από το εμβόλιο».
Κλείνοντας, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε πως σε κάθε συνάντηση της Δευτέρας ακούμε τον γενικό γραμματέα, τον κ. Θεμιστοκλέους να αναφέρεται σε τεράστια νούμερα ανθρώπων που εβμολιάζονται. «Αν οι χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί, διέθεταν λίγο από τον χρόνο τους, να πείσουν κάποιον δύσπιστο σχετικά με τον εμβολιασμό, πόσο μεγάλη προσφορά θα είχαμε» είπε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν δύο επιτροπές
Κλειστό το ρεύμα προς Χαλάνδρι
Αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η μητέρα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Μέχρι πότε θα διατηρηθούν οι πολικές θερμοκρασίες
Η ανάρτηση του μετεωρολόγου
Πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Αναμένονται οι ανακοινώσεις και από άλλους δήμους
«Άκρως διαφορετικά σενάρια, 14-18 ώρες πριν από την κρίσιμη χρονική περίοδο»
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα
«Λευκό τοπίο» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.