Ελλαδα

Ανοικτά προαιρετικά τα καταστήματα σήμερα

Ποια καταστήματα αφορά η απόφαση - Ποιο το ωράριο λειτουργίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΕΡΜΟΥ
ΕΡΜΟΥ © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΚΥΑ: Προαιρετικά, άνοιγμα των καταστημάτων σήμερα, Κυριακή 23 Μαΐου, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό

Τη δυνατότητα να λειτουργήσουν έχουν τα καταστήματα σήμερα, Κυριακή 23 Μαΐου, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσια υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, που ισχύσουν από τις 14 Μαΐου έως και τη Δευτέρα 24 Μαΐου και ώρα 6:00.

Η απόφαση αφορά στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία , ζαχαροπλαστεία) φαρμακεία, βενζινάδικα καθαριστήρια, pet shop, και καταστήματα καπνικών και ατμιστικών προϊόντων και το ωράριο είναι διευρυμένο από τις 7 μέχρι τις 22:30 με την εξαίρεση την παράδοση delivery που ισχύει μέχρι τη 1 τη νύχτα και τα φαρμακεία και τα πρατήρια που λειτουργούν με βάση τος ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Για τα λιανεμπορικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων (mall), των εκπτωτικών χωριών, των καταστημάτων εντός καταστήματος, τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και τα κομμωτήρια, επίσης επιτρέπεται η λειτουργία τους την προσεχή Κυριακή. Το ωράριο είναι διευρυμένο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Θεσσαλονίκη: Την αντίθεσή του στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 23 Μαΐου, εκφράζει το ΕΚΘ

Την αντίθεσή του στο άνοιγμα των καταστημάτων σήμερα, Κυριακή 23 Μαΐου, εκφράζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), υπογραμμίζοντας ότι η λειτουργία τους θα οδηγήσει σε συνθήκες ολιγοπωλίου στην αγορά.

«Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται από τις συνθήκες και τα μέτρα της πανδημίας και έχουν οδηγηθεί στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, η επιλογή της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, τους δίνει τη χαριστική βολή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΘ και προσθέτει: «Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η μεθόδευση και τα "δώρα" στους εργοδότες δεν θα γίνουν ανεκτά. Δεν θα δεχθούμε τον σχεδιασμό που επιχειρείται για την απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας, αλλά ούτε και τις αντεργατικές πρακτικές στο όνομα του δήθεν κέρδους τους».

Όπως επισημαίνει το ΕΚΘ, η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα οδηγήσει σε συνθήκες ολιγοπωλίου στην αγορά, με τα πολυεθνικά καταστήματα να κυριαρχούν εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος για νέα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία.

«Με σεβασμό στους εργαζόμενους δεν επιλέγουμε την ημέρα της Κυριακής για να πραγματοποιήσουμε τις αγορές μας. Με τη στάση και τη δύναμή μας δίνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε την απώλεια κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ