- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ο Χαράλαμπος Γώγος αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα επιβολής τοπικών lockdown σε περιοχές όπου κρίνεται αναγκαίο.
Για την επιβολή τοπικών lockdown σε περιοχές που θα χρειαστεί ο περιορισμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γώγος σημείωσε πως «τα κρούσματα δεν είναι μηδενικά, η πανδημία δεν έχει λήξει. Το Rt έχει πέσει κάτω από 1, που είναι καλό, αλλά δεν έχει φτάσει στο 0,5. Είναι γύρω στο 0,9, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα αναπαραγωγή του ιού στην κοινότητα, υπάρχει διασπορά».
Ερωτηθείς για τα κορωνοπάρτι αλλά και τα φαινόμενα συγχρωτισμού, επεσήμανε πως «τα τοπικά lockdown αποτελούν διαχειριστικό όπλο. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια που τα γενικευμένα lockdown δε θα χρειαστούν. Ένα όπλο διαχειριστικό της διασποράς είναι να βλέπουμε κλειστές κοινωνίες, όπως συνέβη στα νησιά ή στο Αγρίνιο. Είναι περιοχές, στις οποίες υπάρχει διασπορά για διάφορους λόγους, που οι συνθήκες επιβάλλουν τοπικά lockdown. Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται».
Μάλιστα, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την παρούσα φάση καθώς «εάν υπάρχει διασπορά υπό εμβολιασμό υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν νέα στελέχη του κορωνοϊού, τα οποία προς το παρόν μπορεί να μην επηρεάζουν τη δράση των εμβολίων, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί».
Αναφορικά με το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες σημείωσε πως «για να πούμε τι αριθμός του πληθυσμού χρειάζεται να ανοσοποιηθεί για να πούμε ότι θα πετάξουμε τις μάσκες, υπάρχει κάποιος συντελεστής που μέσα του υπάρχει και η μεταδοτικότητα. Αν έχουμε στελέχη του ιού, τα οποία είναι πιο μεταδοτικά, αυτό αυξάνεται. Πέρυσι τέτοια εποχή λέγαμε ότι χρειάζεται 60%-70% ανοσοποίηση. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανεβαίνει, γιατί υπάρχει το βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει αυξήσει κατά 50% τη μεταδοτικότητα. Όσο λοιπόν υπάρχει διασπορά με μεταλλαγμένα στελέχη, ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται για να έχουμε το τείχος ανοσίας μεγαλώνει. Για να πετύχουμε το στόχο μας χρειάζεται η μαζική ανοσοποίηση».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Οι συμμετέχοντες στα επεισόδια ταυτοποιήθηκαν και κατηγορούνται για απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή
Πάσχει από το σπάνιο γενετικό σύνδρομο Allagille
Οι περισσότερες πτήσεις καθυστέρησαν
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας του «ΔΕΗ Xmas West Park»
Λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα
Τι αναφέρουν οι πληροφορίες
Τι προβλέπει η νομοθεσία για την ανανέωση των αδειών οδήγησης και ποιους αφορά
Αγρότες έχουν εισβάλει στoν αεροδιάδρομο
Ο άνθρωπος που γλίτωσε από το ναυάγιο του «Ηράκλειον» και σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του αεροσκάφους
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο καιρός των επόμενων ημερών
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Άρπαξαν ένα ζευγάρι παπούτσια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.