Ελλαδα

Πώς γίνεται η μετακίνηση στα νησιά - Τα απαραίτητα έγγραφα

Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταξιδιώτες στο λιμάνι του Πειραιά επιβιβάζονται σε πλοίο - Με συγκεκριμένο έγγραφο η μετακίνηση σε νησιά από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021
Ταξιδιώτες στο λιμάνι του Πειραιά επιβιβάζονται σε πλοίο - Με συγκεκριμένο έγγραφο η μετακίνηση σε νησιά από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 © EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ

Η μετακίνηση στα νησιά ξεκινά την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, με συγκεκριμένα δικαιολογητικά όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το αρνητικό μοριακό τεστ.

Σε ανακοινώσεις για το πώς γίνεται η μετακίνηση στα νησιά από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, όταν και ανοίγουν οι μετακινήσεις εκτός νομού, προχώρησε ο Άκης Σκέρτσος.

Ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε την περαιτέρω άρση του lockdown, γνωστοποιώντας ότι καταργούνται τα SMS και αλλάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Για την εστίαση σημείωσε ότι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί χωρίς μουσική, στο λιανεμπόριο καταργούνται το click away και το click inside, ενώ παραμένουν οι κανόνες χωρητικότητας (άτομα/τ.μ) στα εμπορικά καταστήματα.

Μιλώντας για την άρση του lockdown εξήγησε γιατί ανοίγουμε με υψηλά κρούσματα, ξεκαθαρίζοντας ότι άλλο το 2020 και άλλο το 2021, με την Ελλάδα να έχει στα χέρια της πλέον σημαντικά εργαλεία για την καταπολέμηση του κορωνοϊού με βασικότερο όλων τον εμβολιασμό.

Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος γνωστοποίησε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ανοίγουν τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021, οι θερινοί κινηματογράφοι την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021. Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας, οι υπερτοπικές μετακινήσεις χωρίζονται πλέον σε δύο κατηγορίες: α) νησιά και β) ηπειρωτική Ελλάδα. Για τα νησιά ο ταξιδιώτης πρέπει να έχει μαζί του υποχρεωτικά είτε αρνητικό μοριακό τεστ, ή αρνητικό rapid test, ή αρνητικό self test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για τη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα (διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο) υπάρχει μόνο ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι για τα νησιά θα είναι αυστηροί.

apagoreusi-kikloforias-allazei.jpg

vrefonipiakoi-stathmoi.jpg

Νωρίτερα, οι λοιμωξιολόγοι είχαν κάνει τις εισηγήσεις τους για τη μετακίνηση στα νησιά, ζητώντας ο πολίτης που επιθυμεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό και να πάει σε κάποιο νησί είτε με πλοίο ή με αεροπλάνο, να έχει στην κατοχή του συγκεκριμένο δικαιολογητικό (π.χ. αρνητικό μοριακό τεστ, πιστοποιητικό εμβολιασμού), το οποίο θα περιορίζει τον κίνδυνο διασποράς του ιού σε μια «κλειστή κοινότητα» όπως είναι το νησί.

Άρση lockdown - Μετακίνηση με Green Pass: Ταξίδι σε νησιά με ένα από τα 4 έγγραφα

Ο κ. Σκέρτσος, στη live ενημέρωση, παρουσίασε τις προϋποθέσεις για τη μετακίνηση από νομό σε νομό.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις μετακινήσεις με προορισμό τα νησιά είτε ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς. Με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια, ο ταξιδιώτης θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει ένα από τα ακόλουθα 4 δικαιολογητικά:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση)
  • Αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών
  • Rapid test 24 ωρών
  • Self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες ηλικίας άνω των 5 ετών.

Πώς μπορεί να ταξιδέψει σε νησί πολίτης που έχει νοσήσει - Τι πρέπει να έχει μαζί του για τη μετακίνηση

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Άκης Σκέρτσος γνωστοποίησε ότι όποιος πολίτης έχει νοσήσει μπορεί να έχει στην κατοχή του τη βεβαίωση νόσησης, «2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες μετά τη νόσηση».

Δείτε τα γραφήματα που παρουσιάστηκαν στη live ενημέρωση για τη μετακίνηση σε νησιά και τις υπερτοπικές μετακινήσεις που ανοίγουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021.

metakinisi-nisia.jpg

metanikisi-nisia-dikaiologitika.jpg

(Δείτε από 20.20 και μετά...)

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ