Ελλαδα

Μετακίνηση: Τι αλλάζει από 14 Μαΐου -SMS & απαγόρευση κυκλοφορίας

Πώς θα ταξιδεύουν οι πολίτες σε νησιά και ηπειρωτική ενδοχώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταξιδιώτες στο λιμάνι του Πειραιά - Ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις στις 14 Μαΐου 2021
Ταξιδιώτες στο λιμάνι του Πειραιά - Ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις στις 14 Μαΐου 2021 © EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ

Η άρση lockdown συνεχίζεται με αλλαγές σε SMS και μετακίνηση από νομό σε νομό, και συγκεκριμένα μέτρα για ταξίδια σε νησιά και ηπειρωτική χώρα στις 14 Μαΐου.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις που αφορούν στη μετακίνηση από νομό σε νομό και τα SMS.

Μετά την κατάργηση στις διαδημοτικές, έρχεται η ώρα και για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με τους ειδικούς να έχουν «κυκλώσει» την 14η Μαΐου -μία ημέρα πριν από το επίσημο άνοιγμα στον Τουρισμό.

Την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 έρχονται οι νέες ανακοινώσεις και για το ωράριο στην εστίαση, καθώς και για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι από το Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 23.00 το βράδυ τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα. Στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για την εικόνα σε καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια, καθώς τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι πελάτες τηρούν στην πλειονότητά τους τα υγειονομικά μέτρα.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, όσοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μετακίνηση από νομό σε νομό ή από περιφέρεια σε περιφέρεια, θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  1. Όσοι ταξιδεύουν στην ηπειρωτική χώρα
  2. Όσοι κάνουν μετακίνηση στα νησιά.

​Στην πρώτη περίπτωση θα ισχύει ισχυρή σύσταση, -αλλά όχι υποχρέωση- για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ (PCR) πριν από το ταξίδι, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και βεβαιώσεις εμβολιασμού.

Για τη μετακίνηση, όμως, στα νησιά δεν αποκλείεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή μοριακού τεστ 72 ώρες πριν από το ταξίδι, ενώ για τους εμβολιασμένους θα μπορεί να χρησιμοποιείται και πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 επαναλειτούργησαν διά ζώσης τα σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια), με self test τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, επαναλειτούργησαν διά ζώσης τα τμήματα  σε φροντιστήρια και κέντρα κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλαδικές και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών όπως και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Λιανεμπόριο - Click away και click in shop - Ποιες αλλαγές εξετάζονται

Οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν και το νέο καθεστώς λειτουργίας στο λιανεμπόριο μετά το άνοιγμα στον Τουρισμό στις 15 Μαΐου 2021.

Όπως έχει τονιστεί από το κυβερνητικό επιτελείο, η πρόταση προς την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων είναι να σταματήσει το «click away» και το «click in shop» και να υπάρχει μόνο ο περιορισμός στο όριο ατόμων/τμ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται την Τετάρτη να ανακοινωθεί ότι σταματούν τα SMS στο 13033 και στο 13032 (σ.σ. αφορά λιανεμπόριο και ψώνια σε καταστήματα). Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είχε επισημάνει ότι τα SMS για τις μετακινήσεις τελειώνουν το προσεχές Σάββατο. Παράλληλα, όπως είπε το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά μία ώρα, ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 14 θα καταργηθεί το ραντεβού για τα ψώνια.

Το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά τουλάχιστον μία ώρα, ενδεχομένως και έως τις 00.30 και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα στον Τουρισμό - Οι ανακοινώσεις Θεοχάρη

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του Τουρισμού θα γίνουν πιθανότατα την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Άρση lockdown - Τι θα γίνει με τα γυμναστήρια

Σύμφωνα με το υφυπουργείο Αθλητισμού, οι λοιμωξιολόγοι μελετούν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης στα γυμναστήρια.

Μια από τις προτάσεις είναι να γίνει άνοιγμα (πιλοτικά) μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ