Ελλαδα

Μετακίνηση στα νησιά: Μόνο με βεβαίωση εμβολιασμού ή μοριακό τεστ

Τι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι για την ηπειρωτική Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετακίνηση - Ταξίδι σε νησιά: Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, self test ή μοριακό τεστ 72 ώρες πριν μόλις ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις
Μετακίνηση - Ταξίδι σε νησιά: Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, self test ή μοριακό τεστ 72 ώρες πριν μόλις ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις © EUROKINISSI

Ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με τη μετακίνηση στα νησιά να γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, self test ή μοριακό τεστ.

Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το πώς και το πότε θα ανοίξουν, καθώς και τα ταξίδια στα νησιά έχουν τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων σήμερα Τετάρτη 12 Μαΐου 2021.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια ημέρα πριν από το επίσημο άνοιγμα του Τουρισμού, δηλαδή στις 14 Μαΐου 2021, θα ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με τους πολίτες να μπορούν να πραγματοποιούν μετακίνηση από νομό σε νομό.

Ωστόσο, οι μετακινήσεις εκτός νομού - περιφέρειας θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες

  1. Ηπειρωτική Ελλάδα
  2. Νησιά.

Για την ηπειρωτική Ελλάδα οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται -σύμφωνα με πληροφορίες- να υπάρχει ισχυρή σύσταση για self test ή μοριακό (PCR) πριν από τη μετακίνηση. Για όσους πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο, θα μπορούν να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση εμβολιασμού.

Για τα νησιά, όμως, τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς ενδεχόμενη διασπορά του ιού οδηγεί σε μεγαλύτερη υγειονομική επιβάρυνση λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών των περιοχών αυτών. Με την κυβέρνηση να υλοποιεί βήμα βήμα το σχέδιο της για covid free νησιά το φετινό καλοκαίρι, προκειμένου να αποτελέσουν ένα επιπλέον κίνητρο για τους τουρίστες από το εξωτερικό, σε καμία περίπτωση δεν βοηθά κάποια «έκρηξη» κρουσμάτων σε ένα «κλειστό» γεωγραφικά σύστημα όπως είναι τα νησιά.

Μετακινήσεις στα νησιά - Τα νέα μέτρα

Για τις μετακινήσεις στα νησιά -είτε με αεροπλάνο, είτε με πλοίο- αναμένεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test, rapid test ή μοριακού τεστ (PCR) 72 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι.

Όσοι πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, μπορούν να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ακόμα παραμένει ανοικτό, πάντως, τι θα ισχύει για όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση. Παράλληλα, αναμένονται και οι αποφάσεις για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Πιθανή λύση θεωρείται η μετακίνηση σε νησί να γίνεται με κάποια πιστοποίηση από το σχετικό μητρώο ή με ένα τεστ αντισωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι ταξιδεύουν με πλοίο ή αεροπλάνο θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο παραμένει σε ισχύ και σύμφωνα με τους ειδικούς θα συνοδεύει την καθημερινότητα των πολιτών για αρκετό καιρό ακόμη.

Απαγόρευση κυκλοφορίας - SMS - Τι αλλάζει

Καθώς συνεχίζεται η σταδιακή άρση του lockdown, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το τέλος των SMS τόσο στο 13033 (6 κωδικοί, ανάμεσά τους για τράπεζα, φαρμακείο/γιατρό, σούπερ μάρκετ, άθληση/βόλτα) όσο και στο 13032 (λιανεμπόριο).

Παράλληλα, θεωρείται βέβαιη η κατάργηση του click inside και του click away στα εμπορικά καταστήματα, με τήρηση μόνο του περιορισμού στον αριθμό των ατόμων/τ.μ.

Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου 2021 πήγε στις 23.00, αναμένεται να παραταθεί έως τις 00.00 ή 00.30 -αλλαγή που συμπαρασύρει και το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ