Ελλαδα

Εστίαση: Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια, καφέ - Όλα τα νέα μέτρα

Σηκώνουν ρολά οι επιχειρήσεις μετά από 6 μήνες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, με τραπεζάκια, αυστηρό ωράριο και χωρίς μουσική – Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, 3 Μαΐου
ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ | ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, με τραπεζάκια, αυστηρό ωράριο και χωρίς μουσική – Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, 3 Μαΐου

Πρεμιέρα σήμερα για το άνοιγμα της εστίασης, και οι προετοιμασίες ειναι πυρετώδεις. Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου, και με σύμμαχο τον καλό καιρό βγαίνουν τα τραπεζάκια έξω, με όλους τους κανόνες ασφαλείας, και χωρίς «after» καθώς εστιατόρια και μπαρ θα κατεβάζουν τα ρολά  στις 22:45.

Εξάλλου, οι πελάτες, - κυρίως των μπαρ - που στις 23.00 θα πρέπει να βρίσκονται σπίτι, θα απολαμβάνουν το ποτό τους χωρίς μουσική και αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.

Οι μαγαζάτορες οφείλουν να απολυμαίνουν τους καταλόγους κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, να υπάρχει απολυμαντικό προϊόν ανά τραπέζι, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, καθώς και η τήρηση των αποστάσεων των τραπεζοκαθισμάτων. Θα μπορούν να κάθονται μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ` οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίαςχωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Αναλυτικά τα μέτρα για την εστίαση

Συγκεκριμένα, για την εστίαση – από τη Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 – π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering [πλην φοιτητικών εστιατορίων] προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

– Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

– Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Ξενοδοχεία

Οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό Χώρο.

Κατ’ εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και οι κανόνες υγιεινής.

Επιπλέον, ορίζονται τα εξής:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους διαμένοντες κατά την αναμονή,

– μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι,

– πληρότητα 50% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ).

– Πληρότητα 40% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παο. Α του άρθρου 14 τικ υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας επί της συνολικής εξωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/0,70 τ.μ).

– Απαγόρευση ζωντανής μουσικής.

– Απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/συναθροίσεων/ δεξιώσεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ