Visual Browsing

Εστίαση: Ανοίγει αύριο, Δευτέρα του Πάσχα- Όλα τα μέτρα

Προτεοιμασία για το άνοιγμα της εστίασης
Προτεοιμασία για το άνοιγμα της εστίασης © EUROKINISSI
Οι αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας και οι περιορισμοί
 • A-
 • A+
0
Ανοίγει μετά από σχεδόν 6 μήνες με κλειστά καφέ και εστιατόρια η εστίαση- Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο

Ανοίγει αύριο η εστίαση μετά από σχεδόν έξι μήνες με κλειστά εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και καφέ. 

Οι επιχειρηματίες έχουν σηκώσει μανίκια, οι παραγγελίες για τις απαραίτητες προμήθειες έδιναν και έπαιρναν την περασμένη εβδομάδα και οι πελάτες ανυπομονούν να επισκεφτούν τα μαγαζιά.

Το SMS στο 13033 ωστόσο, παραμένει στη ζωή μας, με τους πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν 6 στο 13033 για να βρεθούν για καφέ ή για φαγητό. Επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους η μουσική στα καταστήματα αυτά.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται μέχρι τις 11 το βράδυ και όχι μέχρι τις 10 όπως ίσχυε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχετικα
Άρση μέτρων: Τι ισχύει από σήμερα, Σάββατο σε όλη τη χώρα
Άρση μέτρων: Τι ισχύει από σήμερα, Σάββατο σε όλη τη χώρα

Έτσι, λοιπόν, ξεκινά σταδιακά από αύριο η επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία και θα έρθει στις 15 Μαΐου όταν και θα ανοίξει ο τουρισμός και θα επιτραπούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. 

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Συγκεκριμένα, για την εστίαση π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering [πλην φοιτητικών εστιατορίων] θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

Σχετικα
Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από αύριο, Σάββατο 12 Ιουνίου
Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από αύριο, Σάββατο 12 Ιουνίου

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

 • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
 • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
 • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
 • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
 • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
 • Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
 • Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ' οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
 • Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Πολλές κρατήσεις αλλά και προβλήματα 

Παρά τους αυστηρούς όρους όμως, τα τηλέφωνα σε εστιατόρια και ταβέρνες έχουν πάρει «φωτιά» για κρατήσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν διαθέσιμα τραπέζια για την ερχόμενη εβδομάδα και ήδη έχουν σχηματιστεί λίστες αναμονής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ χθες Μ.Σάββατο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς έκανε λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ανέφερε ότι πρόκειται για το 20% των καταστημάτων εστίασης.

Σημείωσε, δε, ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιχειρηματίες που δεν διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα για να ξεκινήσουν τη λειτουργία των χώρων τους. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις ενίσχυσης από το ειδικό πρόγραμμα για την εστίαση, που αφορά την αγορά πρώτων υλών, δεν έχει ανοίξει ακόμη.

Επιπλέον, ο κ. Καββαθάς έκανε λόγο για πρόβλημα και στην διανομή των self test, καθώς αφενός οι ΑΜΚΑ των υπαλλήλων που επανέρχονται από την αναστολή εργασίας δεν είναι περασμένοι στο σύστημα, αφετέρου τα φαρμακεία δεν διαθέτουν self test μέσα στο Σαββατοκύριακο και τις εφημερίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει εμπλοκή με τη λειτουργία των χώρων εστίασης τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5