Ελλαδα

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεδρίαση για το Johnson & Johnson

Ίσως και μέσα στο σαββατοκύριακο η συνεδρίαση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το εμβόλιο Janssen από την Johnson & Johnson
Το εμβόλιο Janssen από την Johnson & Johnson © EPA / Szilard Koszticsak

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Τις επόμενες ημέρες η συνεδρίαση για το εμβόλιο Johnson & Johnson και τη χορήγησή του.

Ίσως ακόμη και μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να συζητήσει όλα τα δεδομένα για το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Johnson & Johnson.

To «πράσινο φως» για τη συνέχιση της χορήγησης του εν λόγω μονοδοσικού εμβολίου «άναψε» το απόγευμα της Τρίτης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος εξέδωσε ήδη σχετική εκτενή ανακοίνωση για το θέμα της πολύ σπάνιας παρενέργειας θρόμβωσης – θρομβοπενίας, η οποία εμφανίσθηκε μετά από τον εμβολιασμό 8 γυναικών ηλικίας 18 – 48 ετών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να εκδηλώσει την δική της παρέμβαση ίσως ακόμη και μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, επειδή η Επιτροπή επιθυμεί να μελετήσει και να εκτιμήσει επίσης την τοποθέτηση του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή για το θέμα του εμβολίου της Johnson & Johnson.

EMA-Johnson & Johnson: Πιθανή σύνδεση με πολύ σπάνιες θρομβώσεις

O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διαπίστωσε και ανακοίνωσε ότι υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της Johnson & Johnson και «πολύ σπάνιων» θρομβοεμβολικών επεισοδίων. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή ασφαλείας του Οργανισμού (PRAC) έλαβε υπ’ όψη της τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των 8 σοβαρών περιπτώσεων θρομβώσεων στις ΗΠΑ μεταξύ περισσότερων από 7 εκατομμυρίων εμβολιασμένων. Όλα τα κρούσματα σημειώθηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επιτρέπουν στον EMA να μιλήσει για συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου. Τα ασυνήθιστα περιστατικά, όπως αναφέρεται, είναι παρεμφερή με αυτά που καταγράφηκαν σε μικρό αριθμό εμβολιασμένων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή της συνεδρίαση η επιτροπή συμπέρανε ότι πρέπει να προστεθεί μία προειδοποίηση για ασυνήθιστα περιστατικά θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια στις πληροφορίες για το σκεύασμα και ότι πρέπει τα περιστατικά αυτά να κατηγοριοποιηθούν ως εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου. Ωστόσο ο ΕΜΑ σημείωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ