- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Λίμνη Πλαστήρα - Μετακίνηση το Πάσχα: Το ρίσκο για τα ξενοδοχεία
Πώς οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής για ενδεχόμενο άνοιγμα μετακινήσεων από νομό σε νομό δεν βοηθούν τους ξενοδόχους
Το lockdown άφησε χωρίς κόσμο τα ξενοδοχεία στη Λίμνη Πλαστήρα, με τους ξενοδόχους να κρατούν «μικρό καλάθι» για το Πάσχα και να ετοιμάζονται για το καλοκαίρι.
Όσο πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα τόσο η συζήτηση «φουντώνει» για το αν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από νομό σε νομό θα επιτραπούν, προκειμένου ο κόσμος να κάνει «Πάσχα στο χωριό».
Για τα ξενοδοχεία ορεινού όγκου ενδεχόμενη άρση του περιορισμού στις μετακινήσεις από νομό σε νομό σηματοδοτεί ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή σε μια μερική -έστω- «κανονικότητα» εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Όπως εξηγεί στην Athens Voice η Γεωργία Ζευγαρά, μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Λίμνης Πλαστήρα, τα ξενοδοχεία αποτελούν μια από τις παράπλευρες απώλειες του lockdown, με τους επιχειρηματίες να βρίσκονται αντιμέτωποι εδώ και μήνες με το εξής παράδοξο: Ξενοδοχεία ανοικτά αλλά χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο από τη στιγμή που δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για αναψυχή, παρά μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. Μιλώντας συγκεκριμένα για τη Λίμνη Πλαστήρα -η οποία εδώ και χρόνια αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό καθαρά για αναψυχή- τονίζει ότι τα ξενοδοχεία έμειναν ανοικτά χωρίς επισκέπτες και με τις υποχρεώσεις να "τρέχουν". Η πτώση τζίρου έφθασε στο 80% και σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση ήρθαν να προστεθούν και οι καταστροφές από τον «Ιανό», ο οποίος «σάρωσε» τον Σεπτέμβριο 2020 το νομό Καρδίτσας και είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί -τουριστικά- ο Οκτώβριος. «Το lockdown για εμάς δεν ξεκίνησε τον Νοέμβριο αλλά τον Οκτώβριο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Με το που έγινε το δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο 2020, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν έκλεισαν με κρατική εντολή, όπως συνέβη στην πρώτη καραντίνα. Τα ξενοδοχεία έμειναν ανοικτά χωρίς κόσμο, αλλά με τις υποχρεώσεις να "τρέχουν". Παραδοσιακά, οι περισσότεροι επισκέπτες στη Λίμνη Πλαστήρα είναι εκτός νομού. Το ποσοστό είναι μικρό από την πόλη της Καρδίτσας. "Δουλεύει" καλά η Περιφέρεια Θεσσαλίας (Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλος). Έχουμε επίσης αρκετό κόσμο από Φθιώτιδα (Λαμία). Πολλοί άνθρωποι που κάνουν εσωτερικό τουρισμό, έρχονται από την Αττική και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ έχουμε και πολλούς επισκέπτες τον χειμώνα από αρκετά νησιά, καθώς οι άνθρωποι κάνουν τις διακοπές τους μετά από ένα απαιτητικό -εργασιακά- καλοκαίρι» δηλώνει.
Και διευκρινίζει: «Στα SMS στο 13033 δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετακίνηση σε προορισμό εκτός νομού για λόγους αναψυχής. Η Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, με άμεση και εύκολη πρόσβαση απ' όλα τα σημεία -κάτι το οποίο δεν έχει αλλάξει μετά την κακοκαιρία "Ιανός" που έπληξε το νομό πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Οι καταστροφές ήταν μεγάλες αλλά πλέον όλες οι προσβάσεις στο οδικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους εκδρομείς, οι οποίοι επιθυμούν να χαρούν το φυσικό τοπίο, και να τους προσφέρουμε τη φιλοξενία που γνωρίζουν ότι θα βρουν στα ξενοδοχεία της περιοχής, όταν επιτραπούν οι μετακινήσεις για λόγους αναψυχής».
Ξενοδοχεία στη Λίμνη Πλαστήρα: Δύσκολο να ανοίξουν το Πάσχα, ακόμα και αν επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό
Στην ερώτηση για το τι σκέφτονται να πράξουν τα ξενοδοχεία στη Λίμνη Πλαστήρα σε περίπτωση που επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, η κα Ζευγαρά απαντά: «Είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Σε αυτό το ερώτημα είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στον παράγοντα "χρόνος". Είμαστε κλειστοί 6 μήνες. Ένα κτίριο για να μπορέσει να επανέλθει μετά από ένα τέτοιο χρονικό διάστημα, χρειάζεται προετοιμασία. Με αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, 3-4 ημέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα, πρακτικά δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος».
«Σε περίπτωση που η κυβέρνηση ανάψει το "πράσινο" φως για τις μετακινήσεις εκτός νομού, είναι ρίσκο για όποιον επιλέξει να ανοίξει αν προλαβαίνει να το κάνει και αν τον συμφέρει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτήν τη στιγμή τα ξενοδοχεία έχουν μηδέν κρατήσεις. Όχι μόνο για το Πάσχα, αλλά για όλο το υπόλοιπο της σεζόν. Έστω, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει την απόφαση την τελευταία στιγμή να ανοίξει τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις μεταξύ νομών, πόσοι θα κάνουν κράτηση;» αναρωτιέται.
Και εξηγεί: «Ας αρχίσουμε από το πιο απλό: Οι προμήθειες. Τα τρόφιμα και οι πρώτες ύλες έχουν λήξει. Τα πάντα. Απαιτείται λοιπόν νέος εφοδιασμός. Κάθε ξενοδοχείο έχει τουλάχιστον ένα κατάστημα εστίασης, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για δύο: Εστιατόριο και μπαρ. Με μηδέν έσοδα όλους αυτούς τους μήνες, καθώς τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για τα ξενοδοχεία ως "πληγείσες επιχειρήσεις" είναι μεν σημαντικά αλλά στην ουσία αποτελούν μόνο μια μικρή "ανάσα", τίθεται άμεσο ζήτημα ρευστότητας στο άνοιγμα».
«Δεύτερον, όταν τελευταία στιγμή σού ανακοινώσουν ότι μπορείς να ανοίξεις, καθώς επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από νομό σε νομό, πόσο γρήγορα μπορείς να φροντίσεις τα κτίρια για να ανοίξεις πραγματικά και να μπορέσεις να προσφέρεις τις ποιοτικές υπηρεσίες που έχει μάθει ο κόσμος που επιλέγει όλα αυτά τα χρόνια τη Λίμνη Πλαστήρα ότι θα συναντήσει όταν έρθει εδώ;» αναφέρει επίσης.
Και συνεχίζει: «Πότε να προλάβει κάποιος να πάρει την κράτηση. Πότε να προλάβει το προσωπικό να ξαναλειτουργήσει και η επιχείρηση να βρει τον βηματισμό της όταν για 6 μήνες υπήρχε πλήρη αδράνεια. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε ένα τουριστικό προϊόν θέλουν τον χρόνο τους για να ξαναμπούν στον χώρο και να παρέχουν ποιοτικές και σωστές υπηρεσίες. Όλο αυτό το άγχος που κουβαλάμε όλοι, το να νοσήσει ο ίδιος ή κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, έχει επηρεάσει και την ψυχολογία των εργαζομένων».
Λίμνη Πλαστήρα - Ξενοδόχοι: Οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής δεν βοηθούν - Ο κόσμος δεν θα ταξιδέψει άμεσα για αναψυχή
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κα Ζευγαρά δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στον τομέα της υγειονομικής ασφάλειας για τον κορωνοϊό, εκτιμώντας παράλληλα ότι η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν σηματοδοτεί αυτόματα και άμεσες αφίξεις τουριστών για αναψυχή, όσο μεγάλη και να είναι η «κούραση» του κόσμου από το παρατεταμένο lockdown.
«Το είδαμε και στο πρώτο lockdown. Υπάρχουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προσφέρουν μια ασφάλεια και τα οποία έχουν δοκιμαστεί τόσο στη Λίμνη Πλαστήρα όσο και σε άλλες τουριστικές περιοχές, και ήταν αποτελεσματικά. Και αυτήν τη φορά είναι πάνω κάτω τα ίδια με ένα δύο προσθήκες, όπως είναι τα self test των υπαλλήλων δύο φορές την εβδομάδα. Τα ξενοδοχεία στη Λίμνη Πλαστήρα πληρούν ήδη τις προϋποθέσεις αυτές, παρόλο που είναι κλειστά τόσους μήνες. Το 2020, μετά την άρση του πρώτου lockdown ο κόσμος που ήρθε στην περιοχή μας για λίγες ημέρες αναψυχής, απολαμβάνοντας την επαφή με τη φύση, διαπίστωσε από τα πρώτα λεπτά πόσο μεγάλη έμφαση δίνουν τα ξενοδοχεία της περιοχής στον τομέα της υγειονομικής ασφάλειας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κόσμος φοβάται. Γι' αυτό και αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, δεν βοηθούν» εξηγεί.
«Την προηγούμενη φορά ανοίξαμε και πάλι τελευταία στιγμή. Μας το ανακοίνωσαν 1η Ιουνίου για να ανοίξουμε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και με την ψυχή στο στόμα να πάρουμε τις πρώτες κρατήσεις. Ο Ιούνιος είχε μηδενικές κρατήσεις, περίπου στα μέσα Ιουλίου ο κόσμος άρχισε να αισθάνεται ότι μπορεί να ταξιδέψει, για να ξεκινήσουν να ταξιδεύουν τον Αύγουστο» συμπληρώνει.
Γι΄αυτό και εκτιμά ότι «πάνω κάτω το ίδιο σενάριο θα επαναληφθεί και φέτος και ίσως να είναι και χειρότερα για τον ορεινό τουρισμό».
Λίμνη Πλαστήρα: Οι προσδοκίες των ξενοδόχων για το καλοκαίρι που έρχεται - Πόσο επηρεάζουν τα περιοριστικά μέτρα - Το παράδειγμα των γάμων
Μιλώντας για το Πάσχα η κα Ζευγαρά κρατά «μικρό καλάθι», επισημαίνοντας ότι η προσοχή στρέφεται πλέον στο καλοκαίρι.
«Η Λίμνη Πλαστήρα περιμένει τους επισκέπτες να νιώσουν την ηρεμία του φυσικού τοπίου και τη δροσιά του καλοκαιριού σε πρώτη φάση» ξεκαθαρίζει, ενώ για το Πάσχα εκτιμά: «Αν τελικά επιτραπούν οι μετακινήσεις, καθώς υπάρχει έντονη συζήτηση με βάση την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα, τα ενεργά κρούσματα και την κατάσταση στα νοσοκομεία, προσωπικά θεωρώ ότι θα είναι μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Και αυτό όχι όλες τις ημέρες. Δεν ξέρω πόσο είναι εφικτό αυτό».
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κόστος ανοίγματος για τις επιχειρήσεις το Πάσχα, δεν είναι μόνο ένα Σαββατοκύριακο. Οι άνθρωποι που θα επιλέξουν να έρθουν αυτήν την περιόδο, θέλουν τη φροντίδα των εορταστικών πακέτων που γνωρίζουν ότι προσφέρουν τα ξενοδοχεία στη Λίμνη Πλαστήρα. Γεύματα εορταστικά, προσφορές κ.λπ.» αναφέρει επίσης.
Στις δηλώσεις της κάνει ιδιαίτερη μνεία και στα περιοριστικά μέτρα τα οποία είναι βέβαιο ότι θα ισχύουν για τη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχείρησεων. Και φέρνει σαν παράδειγμα τους γάμους, οι οποίοι αναβλήθηκαν το 2020 λόγω του «πλαφόν» που υπήρχε στον αριθμό των ατόμων.
«Πέρυσι μας άνοιξαν με πάρα πολλά περιοριστικά μέτρα. Είναι δεδομένο ότι και τώρα, όταν ανοίξουμε θα υπάρχουν περιορισμοί: Ώρα που κλείνει η εστίαση, πόσα άτομα επιτρέπονται, παροχή γεύματος μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Μεγάλο πρόβλημα για εμάς είναι οι εκδηλώσεις. Υπάρχουν πολλοί προγραμματισμένοι γάμοι από το καλοκαίρι του 2020, που μεταφέρθηκαν για το καλοκαίρι του 2021 γιατί ήταν με 300 καλεσμένους. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν υπάρχει περίπτωση να μας αφήσουν ξαφνικά να υπάρχουν 300 άτομα σε έναν χώρο. Επομένως, πάμε σε ένα μοντέλο με περιορισμένα άτομα σε εκδηλώσεις, το οποίο μεταφράζεται σε νέα σημαντική ζημία για τα ξενοδοχεία» σημειώνει.
«Το άνοιγμα είναι όπως και πέρυσι. Προσπαθούν να ανοίξουν μάλλον τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις από νομό σε νομό μαζί με την εστίαση. Προσωπικά, το βλέπω για 15 Μαΐου. Δεν πιστεύω ότι το Πάσχα είναι ένα εφικτό σενάριο. Μπορεί να επιτρέψουν τη Μεγάλη Εβδομάδα μετακινήσεις, οι οποίες θα είναι τόσο όσο, που και πάλι όμως δεν θα έχουν ουσιαστικό αντικείμενο για τα ξενοδοχεία» καταλήγει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Ποια φαγητά ξεχώρισαν
Τα νέα στοιχεία - μαρτυρίες που έφερε στο φως η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός του οχήματος που συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία 1635 Θεσσαλονίκης – Σερρών.
Σε ποιες περιοχές αναμένεται να χιονίσει
Η ανακοίνωση του επιχειρηματία
Τι ώρα θα αναχωρήσουν οι τελευταίοι συρμοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.