Ελλαδα

Υποχρεωτικό self test σε σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο και εστίαση

Τσουχτερά πρόστιμα στους εργοδότες - Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Self test: Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ πρέπει να το κάνουν υποχρεωτικά, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης
Self test: Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ πρέπει να το κάνουν υποχρεωτικά, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Υποχρεωτικά self test για κορωνοϊό κάνουν οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο και εστίαση, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Νέα δεδομένα δημιουργούνται σε λιανεμπόριο, εστίαση, σούπερ μάρκετ και κομμωτήρια, καθώς το self test γίνεται υποχρεωτικό σε εργαζόμενους για την προσέλευσή τους στην επιχείρηση και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία.

Εργαζόμενοι που δεν θα κάνουν το self test, δεν θα μπορούν να εργαστούν και δεν θα πληρώνονται, ενώ οι εργοδότες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε πού και πώς δηλώνονται τα αποτελέσματα του self test από τους εργαζόμενους. Η δωρεάν παροχή των self test στους εργαζόμενους ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές κάνουν υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη) για την προσέλευσή τους στα σχολεία.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουμε για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιστρατεύουμε τα self tests για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας. Επεκτείνουμε λοιπόν τη χρήση αυτού του χρήσιμου εργαλείου σε μια σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις που έγιναν, το self test γίνεται υποχρεωτικό για εργαζόμενους σε:

  • Λιανεμπόριο
  • Σούπερ μάρκετ
  • Καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών
  • Εστίαση
  • Μεταφορές όλων των ειδών
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα self test/ εβδομάδα, προκειμένου να καταστεί επιτρεπτή η προσέλευση στον χώρο εργασίας. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χατζηδάκης, το Υπουργείο Εργασίας θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων και τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται κάθε εβδομάδα.

Κομμωτήρια - Κουρεία: Από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 το self test γίνεται υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Κομμωτήρια - Κουρεία: Από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 το self test γίνεται υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © Pixabay

Η παραλαβή γίνεται δωρεάν από τα φαρμακεία. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του self test για έναν εργαζόμενο σε σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο, κομμωτήριο ή εστίαση μεταξύ άλλων βγει θετικό, ο υπάλληλος έχει τη δυνατότητα να κάνει rapid test ή μοριακό (PCR). Οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν τα self test στην πλατφόρμα, αν είναι θετικά ή αρνητικά.

Self test - Γίνονται υποχρεωτικά στο Δημόσιο - Σε ποιες υπηρεσίες

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό, το self test γίνεται υποχρεωτικό και στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, πρέπει να το κάνουν:

  • Υπάλληλοι ΚΕΠ
  • Υπάλληλοι του «Βοήθεια στο σπίτι»
  • Δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι
  • Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Εργαζόμενοι - Υποχρεωτικό self test: Τα πρόστιμα στους εργοδότες

Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολήσει τον εργαζόμενο με φυσική παρουσία.

Αν, όμως, ο εργαζόμενος εργαστεί χωρίς self test, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να μη δεχτεί την εργασία και να μην γίνει καταβολή των αποδοχών. Επιπλέον, αν ο εργοδότης δεν ενημερώσει τους εργαζόμενους για τα self test, βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο 300 ευρώ.

Εργαζόμενοι στο Λιανεμπόριο πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self test για κορωνοϊό, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης
Εργαζόμενοι στο Λιανεμπόριο πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self test για κορωνοϊό, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης © EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Επιπλέον, αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει υποβάλλει αποτέλεσμα self test, πληρώνει 500 ευρώ πρόστιμο ανά εργαζόμενο.

Όπως έγινε γνωστό, όποιος εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, παίρνει πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Δείτε το βίντεο με όλες τις ανακοινώσεις για το self test και το πού γίνεται υποχρεωτικό

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ