Ελλαδα

Αρκάς - Πρωταπριλιά 2021: Το σκίτσο του για τη σημερινή ημέρα

Αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρωταπριλιά σήμερα και ο Αρκάς δημοσιεύει σκίτσο στο Facebook
Πρωταπριλιά σήμερα και ο Αρκάς δημοσιεύει σκίτσο στο Facebook © Arkas/The Original Page/Facebook

Ο Αρκάς δημοσιεύει ένα σκίτσο για την Πρωταπριλιά 2021 και εύχεται «καλό μήνα» σε όσους μπήκαν σήμερα, 1η Απριλίου, στη σελίδα του στο Facebook.

Μπορεί η Πρωταπριλιά να είναι η ημέρα που οι ψεύτες χαίρονται και τα «αθώα» ψέματα διαδέχονται το ένα το άλλο, ωστόσο δεν παύει να είναι και η πρώτη ημέρα του δεύτερου μήνα της Άνοιξης.

Ο Αρκάς αφιερώνει ένα σκίτσο στην Πρωταπριλιά 2021. Σε αυτό πρωταγωνιστεί ο μήνας «Απρίλιος». Βρίσκεται μέσα σε ένα ανθισμένο λιβάδι και λέει «Καλό μήνα». Το σκίτσο του Αρκά για την Πρωταπριλιά 2021 αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Σημειώνεται ότι από το πρωί σήμερα χρήστες στα social media κάνουν αναρτήσεις για την 1η Απριλίου με μικρά ψέματα, τηρώντας το έθιμο της ημέρας. Αναφορικά, πάντως, με το πώς ξεκίνησε το συγκεκριμένο έθιμο οι απόψεις διίστανται και για να δοθεί απάντηση χρειάζεται να ρίξει κάποιος μια ματιά στο παρελθόν.

Δημοσιεύτηκε από ARKAS -The Original Page στις Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021

 

Πρωταπριλιά 2021: Οι μήνες του Αρκά τσακώνονται για ένα ψέμα

Ο Αρκάς δημοσιεύει και ένα δεύτερο σκίτσο με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

Σε αυτό ο μήνας «Μάρτιος», ορμώμενος από την Πρωταπριλιά, αρχίζει τα ψέματα για το νέο ημερολόγιο που σχεδιάζεται, προκαλώντας την «έκρηξη» του «Φεβρουαρίου».

Δημοσιεύτηκε από ARKAS -The Original Page στις Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021

 

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα - Πώς ξεκίνησε το έθιμο

Το έθιμο με την Πρωταπριλιά έρχεται από τη Δυτική Ευρώπη. Οι επικρατέστερες εκδοχές είναι οι ακόλουθες:

Κέλτες: Λαός στη Βορειοδυτική Ευρώπη. Οι Κέλτες ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή που ξεκινούσαν με τις βάρκες τους για να πάνε για ψάρεμα, ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Πολύ συχνά έλεγαν ψέματα για το πόσα ψάρια έπιασαν ή το πόσο μεγάλα ήταν.

Γαλλία - 16ος αιώνας: Μέχρι το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά εκείνη, όμως, με βασιλιά τον Κάρολο 9ο, η Πρωτοχρονιά μεταφέρθηκε την 1η Ιανουαρίου. Αυτή η αλλαγή δεν άρεσε σε πολλούς κατοίκους. Όσοι δεν συμφωνούσαν, συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρώτη ημέρα του χρόνου όταν ήταν Πρωταπριλιά. Οι υπόλοιποι, θέλοντας να τους «πειράξουν», έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα. 

Πρωταπριλιά στην Ελλάδα - Τι ισχύει με το έθιμο

Στην Ελλάδα το έθιμο με την Πρωταπριλιά έφθασε σχεδόν αναλλοίωτο. Πολίτες λένε «αθώα» ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουν το «θύμα» τους.

Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει η παράδοση ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του μέχρι να φύγει το έτος. Σε άλλες περιοχές πιστεύουν, ειδικά στο παρελθόν, ότι κάτι τέτοιο συνοδευόταν από καλή σοδειά.

Δεν λείπουν, μάλιστα, και οι απόψεις ότι αν βρέξει την Πρωταπριλιά, το νερό έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ