Ελλαδα

Κορωνοϊός - Λύματα: Σε ποιες περιοχές μειώθηκε το ιικό φορτίο

Τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Το άγαλμα Βενιζέλου - Συνεχίζονται οι μετρήσεις στα λύματα
Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Το άγαλμα Βενιζέλου - Συνεχίζονται οι μετρήσεις στα λύματα © EPA/DIMITRIS TOSIDIS

Τα νεότερα στοιχεία για τα λύματα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μειώνεται σε ορισμένες περιοχές, την ώρα που σε άλλες παρουσιάζονται σταθεροποιητικές τάσεις.

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΕΟΔΥ τα νεότερα στοιχεία για τα λύματα και τις αναλύσεις που γίνονται για τον κορωνοϊό σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Όπως προκύπτει από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, παρατηρούνται σταθεροποιητικές και πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα την ώρα που τα 3.586 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έφθασαν τους 699. Μόνο στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 1.799 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.

Σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, έπειτα από μια εκρηκτική άνοδο, υπάρχει μείωση 53% και 87% αντίστοιχα στο ιικό φορτίο στα λύματα. Την ίδια στιγμή οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις σε Πάτρα (-25%) και Αττική (-27%), ενώ ανοδική είναι η τάση στα Χανιά (+25%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα των υπόλοιπων περιοχών, όπου οι μεταβολές κυμαίνονται μέσα στο διάστημα +/- 10%.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο και την Πάτρα. Λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Κορωνοϊός στα λύματα - Τα νεότερα στοιχεία ανά περιοχή - Τι ισχύει για Αττική και Θεσσαλονίκη:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21) στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε οριακή μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 27%, με το ιικό φορτίο όμως να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στη Λάρισα δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στο Βόλο δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στο Ηράκλειο παρατηρείται μια μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 8 έως 14/3/2021. Σημειώνεται ωστόσο, ότι το ιικό φορτίο στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στα Χανιά παρατηρείται μία οριακά αυξητική τάση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων στα Χανιά, με το ιικό φορτίο στα λύματα να εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Ρέθυμνο: Οι μετρήσεις της εβδομάδας (15-21/3/21), στο Ρέθυμνο καταδεικνύουν μια σαφή τάση αποκλιμάκωσης της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα σε σχέση με τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αγ. Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21) δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 8 έως 14/3/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στην Πάτρα παρατηρείται μικρή αποκλιμάκωση και ελαφρά μείωση (-25%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ