- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί υποχώρησε η θάλασσα - Τι λένε οι ειδικοί (βίντεο)
Από τον Θερμαϊκό μέχρι την Κρήτη - Η άμπωτη και οι ανησυχίες πολιτών για σεισμό
Ειδικοί μιλούν για την υποχώρηση της θάλασσας στην Ελλάδα, εξηγώντας τι συνέβη με την άμπωτη και απαντώντας στην ανησυχία πολιτών για σεισμό.
Τον γύρο του διαδικτύου συνεχίζουν κάνουν οι εικόνες από τη θάλασσα που υποχώρησε σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Από τον Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι και τις ακτές στη βόρεια Κρήτη, η θάλασσα υποχώρησε μέχρι και 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα.
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το Μικρό Καβούρι, όπου πολίτες μπορούσαν να φθάσουν με τα... πόδια στο νησάκι. Στην Αμμουδαρά (Ηράκλειο Κρήτης) η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε επίσης, προκαλώντας την έκπληξη των κατοίκων. Παρόμοια εικόνα και στο Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη. Το φαινόμενο εμφανίστηκε επίσης σε Ναύπλιο, Σύρο, Σίφνο, Βόλο και Σαμοθράκη μεταξύ άλλων.
Η άμπωτη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων, ενώ δεν έλειψαν και οι ανησυχίες πολιτών που συνδέουν το συγκεκριμένο φαινόμενο με σεισμό.
Γιατί υποχώρησε η θάλασσα - Τι λένε οι ειδικοί για την άμπωτη και τι απαντούν στις ανησυχίες πολιτών για σεισμό
Αν και η υποχώρηση της θάλασσας συνδέεται από κάποιους με σεισμό, αυτό δεν ισχύει απόλυτα όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Σύμφωνα με τα όσα είπε, σε λίγες περιπτώσεις παρόμοια φαινόμενα συνδέονται με τους σεισμούς. Συνήθως «οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι αν το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, τότε «μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο».
Από τη μεριά του ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασούλας ξεκαθάρισε ότι «ουδεμία σχέση υπάρχει» με σεισμό.
«Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί και σε άλλες ανεβαίνει» εξήγησε. Και συμπλήρωσε: «Το φαινόμενο κρατά μερικές ημέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα. Δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι»
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του σε περίπου 10 ημέρες και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση, μέχρι την ευθυγράμμιση των πλανητών, οπότε και θα επαναληφθεί.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά από μια γενναία, αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο
Συνεργασία του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
Σχετικά με το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ που επιβλήθηκε την περασμένη Κυριακή
Κάλεσμα σε όλους τους designers για υποβολή προτάσεων
Επιχειρούν 52 πυροσβέστες και ένα αεροσκάφος
Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά
Όχημα κατέληξε σε χαντάκι
Δείτε τι έγινε το περασμένο Σάββατο με τον Μάκη στο Fuzz Club
Η φωτιά συνεχίζει να καίει, μήνυμα 112 στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
«Η μεγαλύτερη αστική απαλλοτρίωση στη χώρα - Πάμε και για ρεκόρ ταχύτητας και ποιότητας» λέει ο Δούκας
Καθώς και δύο ακόμα κατηγορουμένων
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Νέα υπόθεση απάτης στην περιοχή
Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Τους συνέλαβαν αστυνομικοί μετά από καταδίωξη
Μέχρι πότε θα διαρκέσει η φθινοπωρινή «εισβολή» από τα Βαλκάνια
Τι δήλωσε ο Έλληνας τραγουδιστής
Θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τους πρωταγωνιστές της ελληνικής αποστολής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.