Ελλαδα

Η ισότητα είναι μια μάχη συλλογική, μια επιλογή προσωπική

Μια εταιρεία που αποδέχεται, ενθαρρύνει και σέβεται τη διαφορετικότητα, που επιλέγει και αναπτύσσει τους ανθρώπους της με ισότιμα κριτήρια, είναι ένας πολύτιμος «σύμμαχος»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφροδίτη Κουτσοπούλου, Distribution Director ΑΒ Βασιλόπουλος
Η Αφροδίτη Κουτσοπούλου, Distribution Director της ΑΒ Βασιλόπουλος

Η Αφροδίτη Κουτσοπούλου, Distribution Director της ΑΒ Βασιλόπουλος, γράφει για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αποφάσεις. Αλλαγές. Σκέψεις. Απόψεις. Ερωτήματα. Διλήμματα…

«Αυτή δεν είναι δουλειά για μια γυναίκα»…
«Μπορώ να τα καταφέρω και να συνδυάσω καριέρα & οικογένεια;»
«Πόλο; Μα αυτό είναι “ανδρικό”, “σκληρό” άθλημα! Δεν είναι για κορίτσια!»

Πόσες τέτοιες συζητήσεις έχουμε κάνει όλοι μας, λίγο - πολύ…

Πόσα από αυτά μας έχουν επηρεάσει στις αποφάσεις μας ή και όχι… Γιατί τελικά, η καριέρα είναι μια επιλογή προσωπική. Η οικογένεια είναι μια επιλογή προσωπική. Το αγαπημένο χόμπι είναι μια επιλογή προσωπική. Η ζωή μας ολόκληρη είναι το άθροισμα των δικών μας προσωπικών επιλογών.

Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένη. Μεγάλωσα με δύο γονείς που αντιμετώπιζαν εμένα και τον αδερφό μου πάντοτε ισότιμα. Που μου έδωσαν την ελευθερία να πάρω τις δικές μου αποφάσεις. Να πορευτώ στη ζωή, με την οικογένειά μου δίπλα μου, έχοντας, όμως, την ευθύνη εγώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η στιγμή που έπρεπε να αποφασίσω ποιο δρόμο θα ακολουθούσα, της καριέρας ή του πρωταθλητισμού. Δεν προσπάθησαν ποτέ να προβάλουν σε μένα τα δικά τους «θέλω» και όνειρα. Υπήρξαν πάντοτε κοντά μου, με διακριτικότητα, ώστε να επιλέξω εγώ τη ζωή που ήθελα.

Μεγαλώνοντας, τα δύο μεγάλα πρότυπά μου ήταν η μαμά μου και η θεία μου. Δύο γυναίκες διαφορετικές, που επέλεξαν διαφορετικούς ρόλους. Αλλά και οι δύο με ζωές γεμάτες, με οικογένειες ευτυχισμένες, με προσωπική καταξίωση. Γιατί το μυστικό είναι πάντα στο να επιλέγεις εσύ για σένα.

Πλέον, ως εργαζόμενη μητέρα και σύζυγος έχω κρατήσει όλα αυτά τα διδάγματα για να «χτίσω» τη δική μου ζωή, οικογενειακή, προσωπική και επαγγελματική. Να βρω τη δική μου ισορροπία. Να περνάω ουσιαστικό χρόνο μαζί με την οικογένειά μου μακριά από περισπασμούς, αλλά και να προχωράω με σεβασμό και αξιοπρέπεια στην επαγγελματική μου πορεία.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
© Valentina Conde / Unsplash

Σίγουρα, ως γυναίκες έχουμε υποχρεώσεις, προκλήσεις και καθήκοντα, που πολλές φορές είναι αντικρουόμενα. Το να ισορροπήσεις ανάμεσα σε όλους τους ρόλους που αναλαμβάνεις, είναι μια αέναη «μάχη», μια συνεχής προσπάθεια. Και τι γίνεται όταν έχεις επιλέξει να εργάζεσαι σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα; Χρειάζεται να επιδεικνύεις υπομονή, πάθος, δύναμη, ομαδικότητα, φροντίδα και χιούμορ! Και βέβαια, να αναγνωρίζεις την υποστήριξη που λαμβάνεις από το περιβάλλον σου, αλλά και από τον οργανισμό στον οποίο ανήκεις.

Μια εταιρεία που αποδέχεται, ενθαρρύνει και σέβεται τη διαφορετικότητα, που επιλέγει και αναπτύσσει τους ανθρώπους της με ισότιμα κριτήρια, είναι ένας πολύτιμος «σύμμαχος». Μια εταιρεία στην οποία νιώθεις ασφάλεια ώστε να μπορείς να είσαι όλα όσα ήδη είσαι και όλα όσα θέλεις να γίνεις. Μια εταιρεία που νοιάζεται και μοιράζεται τις γνώσεις της. Μια εταιρεία που ανοίγει τον δρόμο και δίνει ίσες ευκαιρίες. Γεμάτη από μοναδικούς, διαφορετικούς ανθρώπους, που τολμούν, καινοτομούν, εξελίσσονται. Για μένα αυτή είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος!

Αν κάτι κρατώ, λοιπόν, από την προσωπική και επαγγελματική μου διαδρομή, είναι ότι η μάχη για την ισότητα δεν είναι μια μάχη που κερδίζεται ατομικά. Είναι μια μάχη που δίνεται συλλογικά. Είναι μια μάχη που μας αφορά όλους. Και η αλλαγή έρχεται μέσα από εμάς. Μέσα από κάθε ρόλο που αναλαμβάνουμε. Πάντοτε με θετικό αποτύπωμα. Πάντοτε δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό.

«Πάλεψε για όλα εκείνα για τα οποία νοιάζεσαι και κάν' το έτσι, ώστε να σε ακολουθήσουν κι άλλοι» - Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ