Ελλαδα

Λιανεμπόριο: Click away σε καταστήματα χωρίς e-shop - Πώς γίνεται

Τι προβλέπεται για τα μηνύματα που στέλνονται στους καταναλωτές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας
Εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τι ισχύει με το click away και τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop - Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον νέο τρόπο που γίνονται τα ψώνια.

Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα βρίσκονται από σήμερα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 οι καταναλωτές, καθώς τέθηκε σε ισχύ το «click away».

Όπως ανακοινώθηκε, δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για τους επιχειρηματίες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop).

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω «click away».

Πρακτικά, η πλατφόρμα του υπουργείου θα λειτουργεί ως «ενδιάμεσος» για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου. Ειδικότερα, θα στέλνει ο καταναλωτής ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας του προϊόντος που επιθυμεί να αγοράσει, με τον έμπορο να στέλνει απάντηση με μήνυμα και τον αριθμό της παραγγελίας.

Στη συνέχεια θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας αυτής θα φθάνει στον καταναλωτή το SMS για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει. Οπότε, το SMS που θα έπρεπε να στείλει η επιχείρηση στον πελάτη, θα είναι δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis.

Μέθοδος click away - Πώς γίνεται - Τι πρέπει να προσέξουμε

Το άνοιγμα των καταστημάτων σήμερα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 στο λιανεμπόριο είναι προαιρετικό και η αγορά προϊόντων γίνεται αποκλειστικά με τη μέθοδο του «click away» και με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Δεν γίνονται δεκτά τα μετρητά.

Προαιρετικά ανοίγουν σήμερα και τα σούπερ μάρκετ, τα οποία μπορούν πλέον να πωλούν και παιχνίδια. Το «click away» λειτουργεί ως εξής: Δεν επιτρέπεται στον καταναλωτή η φυσική περιήγηση στα εμπορικά καταστήματα. Η επιλογή των προϊόντων γίνεται μέσω του e-shop μιας επιχείρησης ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας ή μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis για τα μαγαζιά που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα.

Στη συνέχεια ο καταναλωτής προσέρχεται σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για την παραλαβή του εμπορεύματος που έχει παραγγείλει. Η αναμονή στο εμπορικό κατάστημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10 λεπτά. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να υπάρξει νέο ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Η παραλαβή γίνεται αποκλειστικά από ένα άτομο και μόνο. Στην ουρά έξω από το κατάστημα περιμένουν μέχρι 9 άτομα. Όσον αφορά στις μετακινήσεις, για την παραλαβή παραγγελίας επιτρέπεται η μετακίνηση εντός της ίδιας περιφέρειας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ