Ελλαδα

Covid-19: Θετικοί εκτροφείς & μινκ σε Κοζάνη, Γρεβενά & Καστοριά

Θα θανατωθούν χιλιάδες ζώα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μινκ
Μινκ © EPA

Κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί σε μινκ και εκτροφείς σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά

Θετικά στον κορωνοϊό εντοπίστηκαν μινκ που εξετάστηκαν σε φάρμα στην Κοζάνη. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, σε φάρμα στην περιοχή του Βοΐου, όπου βρέθηκε χθες θετικός στον ιό και ο ιδιοκτήτης, οι αρχές προχώρησαν σε ελέγχους εντοπίζοντας τελικά θετικά στον κορωνοϊό όλα τα γουνοφόρα ζώα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και των οκτώ δειγμάτων που έλαβε χθες το κλιμάκιο των κτηνιάτρων. 

Στη φάρμα υπήρχαν επίσης νεκρά ζώα, με ενδείξεις μάλιστα ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό και στα νεκρά και στα ζωντανά μινκ. 

Κρούσματα κορωνοϊου εντοπίστηκαν επίσης σε φάρμα με μινκ στη Σιάτιστα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα έξι από τα 90 τεστ που έγιναν σε εκτροφείς και εργαζόμενους στις φάρμες γουνοφόρων ζώων ήταν θετικά. 

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα ζώα της φάρμας θα θανατωθούν.

Συνεχίζεται εν τω μεταξύ ο έλεγχος και σε άλλες φάρμες. Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν χθες 10 εργαζόμενοι σε φάρμες εκτροφής μινκ στην Καστοριά, μετά από τη διενέργεια rapid tests. 

Να σημειωθεί ότι στη Δανία έχει επέλθει πολιτικό χάος από την απόφαση της κυβέρνησης να εξουδετερώσει όλο τον πληθυσμό των βιζόν (μινκ) στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων, έπειτα από την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτά τα θηλαστικά κι η οποία, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Τη διασπορά του SARS-CoV-2 σε εκτροφεία βιζόν καθώς και τις αμφίδρομες μεταδόσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων διαπιστώνει μελέτη που παρουσιάζεται σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό science.

denmark2.jpg
© EPA/MORTEN STRICKER MANDATORY CREDIT: Morten Stricker/Dagbladet Holstebro Struer/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix DENMARK OUT

Μιλώντας στο Reuters στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιβεβαίωσε τα κρούσματα σε δύο φάρμες, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι το στέλεχος που βρέθηκε στα μινκ στις ελληνικές φάρμες δεν έχει μεταλλαχθεί.

Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 90 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων, οι μισές από τις οποίες στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, δύο στην Π.Ε. Φλώρινας και οι υπόλοιπες στις Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών.

Σημειώνεται ότι τη διασπορά του SARS-CoV-2 σε εκτροφεία βιζόν, καθώς και τις αμφίδρομες μεταδόσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων, διαπιστώνει επίσης μελέτη που παρουσιάζεται σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό science.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ