Ελλαδα

Αυτό είναι το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα του νέου lockdown

Σε 64 σελίδες αναλύονται οι περιορισμοί που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ερήμωσε η πόλη της Ρόδου, την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου lockdown για τον κορωνοϊό
Ερήμωσε η πόλη της Ρόδου, την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου lockdown για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Το ΦΕΚ με τα μέτρα του νέου lockdown δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - Όλες οι αλλαγές ανά τομέα περιγράφονται σε 64 σελίδες.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνήσεως το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα που ισχύουν για το δεύτερο lockdown.

Σε 64 σελίδες αναλύονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Το νέο lockdown τέθηκε σε ισχύ, στις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020, και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020. Σε μήνυμά του προς τους πολίτες για το καθολικό απαγορευτικό, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη «να περιοριστούμε πρόσκαιρα για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς».

Όπως είπε, ότι έτσι «θα σώσουμε τον Δεκέμβριο σε οικονομικό επίπεδο» και «θα κάνουμε Χριστούγεννα τα οποία σίγουρα θα είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα από αυτά τα οποία έχουμε συνηθίσει αλλά όχι Χριστούγεννα τα οποία θα επιβάλλονται από κανόνες πολύ αυστηρών περιορισμών».

Στο ΦΕΚ για το νέο lockdown περιγράφονται με λεπτομέρεια μεταξύ άλλων τι ισχύει με τις μετακινήσεις, τους χώρους λατρείας, τον αθλητισμό, τις επιχειρήσεις που κλείνουν, τα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες (Πατήστε ΕΔΩ)

Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, τον περασμένο Μάρτιο, υπάρχουν δύο βασικές διαφορές με την τωρινή κατάσταση: α) τα σχολεία παραμένουν ανοικτά και συγκεκριμένα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα ολοήμερα και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους παιδικούς σταθμούς και β) το οριζόντιο μέτρο για «μάσκα παντού» τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Τα SMS, τα έγγραφα μετακίνησης Τύπου Α (Εργασία) και Τύπου Β (Προσωπικοί λόγοι) τόσο σε έντυπη όσο και σε χειρόγραφη μορφή επέστρεψαν για τις μετακινήσεις των πολιτών, ενώ δεν επιτρέπεται η κίνηση από νομό σε νομό παρά μόνο με ελάχιστες εξαιρέσεις. Για τους εργαζόμενους αρκεί η σχετική βεβαίωση από τη δουλειά τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ