Ελλαδα

«Έκρηξη» νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη - 540 το τελευταίο 24ωρο

Για πρώτη φορά στο δεύτερο κύμα ξεπέρασε την Αττική που ακολουθεί με 422 μολύνσεις Covid-19

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στη Θεσσαλονίκη περπατούν με μάσκα για τον κορωνοϊό
Πολίτες στη Θεσσαλονίκη περπατούν με μάσκα για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI

Στην πρώτη θέση με 540 νέα κρούσματα κορωνοϊού η Θεσσαλονίκη (σε σύνολο 1.690) - Σε ισχύ το μίνι lockdown - Εισαγγελική έρευνα για το πάρτι στα Λαδάδικα.

Σε επίκεντρο της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα εξελίσσεται η Θεσσαλονίκη, καθώς για πρώτη φορά ξεπέρασε σε νέα κρούσματα την Αττική στο δεύτερο κύμα της Covid-19.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, από τα 1.690 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα που επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, τα 540 διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων στη Θεσσαλονίκη.

Η Αττική ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 422, εκ των οποίων τα 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 21 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Από τα 540 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, μόλις 2 συνδέονται με γνωστή συρροή. Τρίτη σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού η Λάρισα με 89, ενώ τέταρτη είναι η Ροδόπη με 60. Ακολουθούν Μεσσηνία με 39, ο Έβρος με 34, Δράμα και Καβάλα με 33 και Σέρρες με 32.

Εκτός από τις άκρως ανησυχητικές αναλύσεις στα λύματα, που έδειχναν ότι ο ιός κυκλοφορεί ξεκάθαρα στην πόλη, ήρθαν και τα αποτελέσματα από τα μαζικά rapid test. Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 κάτοικοι σχημάτισαν μεγάλες ουρές στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξεταστούν από το κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο ύψος που βρίσκεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ωστόσο, η μεγάλη ανησυχία για τη διασπορά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά για την ενεργοποίηση του μίνι lockdown στο νομό, δεν εμπόδισε αρκετούς να κάνουν πάρτι σε γνωστό μπαρ στα Λαδάδικα χωρίς μάσκες και αποστάσεις.

Ούρες πολιτών για rapid test στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ούρες πολιτών για rapid test στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου © EUROKINISSI

Σημειώνεται ότι από το πρωί της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου 2020, στις 06.00, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα βρίσκονται πλέον στο Επίπεδο 4 στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για τον κορωνοϊό. Σχετικό μήνυμα εστάλη και από το «112».

Σε αυτό βρίσκονταν ήδη Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα και Σέρρες. Περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα που παραπέμπουν σε μίνι lockdown. Σε αντίθεση, όμως, με το lockdown που είχε επιβληθεί στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού, στο Επίπεδο 4 τόσο τα σχολεία όσο και το λιανεμπόριο παραμένουν ανοικτά. Μπαρ και κέντρα διασκεδασης κλείνουν, ενώ ανοικτά παραμένουν καφέ και εστιατόρια μόνο για υπηρεσίες take away και delivery. Επίσης, για να βγει κάποιος από το σπίτι δεν απαιτείται SMS, ωστόσο δεν μπορεί να βγει εκτός των διοικητικών ορίων του νομού (σ.σ. εξαιρούνται Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα, με τη συγκεκριμένη απαγόρευση να ενεργοποιείται τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020).

Κομμωτήρια μόνο με ραντεβού, ενώ στο αυτοκίνητο επιτρέπονται μέχρι 3 άτομα που πρέπει να φορούν μάσκα εκτός αν πρόκειται για συγγενείς α' βαθμού. Οι συναθροίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο απαγορεύονται, ενώ σε χώρους λατρείας ο μέγιστος αριθμός είναι τα 9 άτομα. Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας και στην υποχρεωτική χρήση της, δεν αλλάζει κάτι, καθώς παραμένει σε ισχύ το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για «μάσκα παντού».

Στο 7,4% τα θετικά rapid tests για κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη

Εν τω μεταξύ πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο θετικότητας ήταν τα αποτελέσματα των rapid test που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη από τα 15 κλιμάκια του ΕΟΔΥ που βρέθηκαν στην πόλη σε μια προσπάθεια να καταγραφεί η διαμορφωθείσα επιδημιολογική κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 3.402 ελέγχους που έγιναν, βρέθηκαν θετικά 252 δείγματα (7,4%). Η μέση ηλικία των ατόμων που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό ήταν τα 32 έτη. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης θετικότητας (σ.σ. το ποσοστό των τεστ που βγάζουν θετικό αποτέλεσμα για Covid-19) ανέβηκε στο 4,4, την ώρα που πριν από 15 ημέρες βρισκόταν κοντά στο 3.

Ο χάρτης του κορωνοϊού την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 - Οι περιοχές με τις περισσότερες μολύνσεις Covid-19 συνολικά και τις τελευταίες 10 ημέρες - Σημαντική υγειονομική επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα
Ο χάρτης του κορωνοϊού την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 - Οι περιοχές με τις περισσότερες μολύνσεις Covid-19 συνολικά και τις τελευταίες 10 ημέρες - Σημαντική υγειονομική επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα © eody.gov.gr

Η επιδημιολογική εικόνα έχει χειροτερέψει στη Βόρεια Ελλάδα, όπως φαίνεται και στον επικαιροποιημένο χάρτη που δημοσίευσε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 ο ΕΟΔΥ στη γραπτή του ανακοίνωση για τα 1.690 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε και «μαύρο» ρεκόρ για τους διασωληνωμένους, οι οποίοι και έφθασαν τους 128 (από 114 μία ημέρα νωρίτερα).

Γεμίζουν οι κλίνες στις ΜΕΘ με ασθενείς που έχουν κορωνοϊό
Γεμίζουν οι κλίνες στις ΜΕΘ με ασθενείς που έχουν κορωνοϊό

Σημειώνεται ότι Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας, γνωστοποίησε νωρίτερα πως το 61% των διαθέσιμων κλινών στη Θεσσαλονίκη έχει καλυφθεί με ασθενείς Covid-19.

Κορωνοϊός στη Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για το πάρτι σε μπαρ στα Λαδάδικα πριν από το lockdown

Σημειώνεται ότι την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσαν οι εικόνες από το πάρτι που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη λίγες ώρες πριν ενεργοποιηθεί το μίνι lockdown στο νομό.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το πάρτι παρήγγειλε στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Παναγιώτα Γκίκα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Όπως αναφέρει το thesstoday.gr, από την παραγγελία ζητείται να διερευνηθεί αν υπήρξε παράβαση της υπουργικής απόφασης για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και ενδεχομένως παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα.

Το επίμαχο πάρτι, που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα, όπως φαίνεται και στα video τα οποία κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διοργανώθηκε σε γνωστό μπαρ στα Λαδάδικα λίγες ώρες πριν ενεργοποιηθεί το μίνι lockdown, το οποίο προβλέπει κλείσιμο των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων.

Σε αυτές τις εικόνες υπάρχουν θαμώνες που πίνουν και διασκεδάζουν χωρίς μάσκες και αποστάσεις.

Θεσσαλονίκη (6)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ