Ελλαδα

Κορωνοϊός: Συναγερμός για την αποφυγή του γενικού lockdown

Κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ποντάρουν στην επιτυχία των μέτρων που ισχύουν ήδη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνθρωποι με μάσκα στην Αττική
Άνθρωποι με μάσκα στην Αττική © EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ

Σε υψηλό επίπεδο αλλά σταθερός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αποφυγή του γενικού lockdown

Απομακρύνεται σε αυτή τη φάση το  ενδεχόμενο ενός γενικό lockdown, όπως κατέστησε σαφές κατά το διάγγελμά του χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο η κυβέρνηση και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων παραμένουν σε επαγρύπνηση για να ξεδιπλώσουν τα επόμενα μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Αττική.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλό επίπεδο υπάρχει σταθεροποίηση χωρίς να παρουσιάζει αύξηση την τελευταία εβδομάδα και υπάρχει αισιοδοξία ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα, τα οποία ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην Αττική, θα υπάρξει επιπέδωση της καμπύλης.

Ο μεγαλύτερος φόβος αφορούσε το κέντρο της Αθήνας, όπου υπήρχε ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, κάτι που τα στοιχεία δείχνουν ότι αποφεύγεται.

Ο πρώτος είναι η σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων. Σε υψηλό αριθμό, βέβαια, αλλά χωρίς να παρουσιάζει αύξηση την τελευταία εβδομάδα και υπάρχει αισιοδοξία ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα, τα οποία ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην Αττική, θα υπάρξει επιπέδωση της καμπύλης. Ο μεγαλύτερος φόβος αφορούσε το κέντρο της Αθήνας, όπου υπήρχε ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, κάτι που τα στοιχεία δείχνουν ότι αποφεύγεται.

Επίσης, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τον ρυθμό εισαγωγής νέων ΜΕΘ στο σύστημα υγείας, που προχωρά με βάση το πλάνο, και αναμένεται πριν από το τέλος του έτους να φτάσουν τις 1.200.


Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, έχουν τονίσει επανειλημμένως πως θέλουν να αποφευχθεί το «ύστατο σενάριο» ενός lockdown, κάτι που τόνισε για άλλη μία φορά χθες στο διάγγελμα του και έθεσε ένα απλό δίλημμα προς τους πολίτες: «αυτοπροστασία ή καραντίνα».

«Καθώς η απειλή για τη δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε εγρήγορση χωρίς νέα μέτρα, αλλά με στοχευμένες παρεμβάσεις όπου και όταν χρειαστεί. Στόχος μας οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις για να αποφύγουμε τη μεγάλη παραχώρηση, σε κοινωνία και οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς τους πολίτες.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι «οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια, και πρέπει με στοχευμένα μέτρα να βρεθούμε και πάλι μπροστά από τον κορωνοϊό, αντί να τον ακολουθούμε.

Μαζί θα πετύχουμε και πάλι, ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία. Έχοντας τη θετική εμπειρία της άνοιξης, είμαι σίγουρος για το πρώτο. Ώστε μόλις μπορέσουμε να κατεβάσουμε τις μάσκες, να έχουμε όλοι στο πρόσωπό μας ξανά το χαμόγελο της κοινής εθνικής ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, που έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις επιπτώσεις που θα έχει μία απόφαση για οριζόντιο lockdown. «Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση».

342 κρούσματα την Πέμπτη 

Με τα μέτρα στην Αττική να αναμένεται να αποτυπωθούν σε νούμερα την εβδομάδα που έρχεται, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ένα πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Από τα 342 κρούσματα συνολικά, τα 213 αφορούν την Αττική .

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν ξεκινήσει μαζικοί έλεγχοι με τα rapid tests, καθώς οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» στην Αττική, είναι περιοχές στο κέντρο και σε προάστια γύρω από αυτό, καθώς και περιοχές στα βόρεια προάστια.


Χθες, καταγράφηκαν άλλοι εννέα θάνατοι, αριθμός που σε ημερήσια βάση έχει σημειωθεί άλλη μία φορά αυτόν τον μήνα. Μάλιστα, το σύνολο των θυμάτων κατά τον Σεπτέμβριο έχει ξεπεράσει τους 91 του Απριλίου, είναι πια στους 100.. Το σύνολο των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας, έχει φτάσει τους 366.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ