Ελλαδα

Γώγος: Πότε θα κλείνει ένα σχολείο

Τι είπε για την «ομάδα κρούσης» που θα υπάρχει για την αντιμετώπιση της περίπτωσης κρούσματος κορωνοϊού σε σχολική μονάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σχολεία
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για την «ομάδα κρούσης» που θα υπάρχει σε κάθε σχολική μονάδα αν και εφόσον αυτή παρουσιάσει κρούσμα κορωνοϊού μίλησε μεταξύ άλλων ο Χαράλαμπος Γώγος.

Στο πότε θα κλείνει ένα σχολείο εάν και εφόσον παρατηρηθούν κρούσματα κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γώργος, σε συνέντευξή που παραχώρησε, τόνισε πως θα υπάρχει ειδική «ομάδα κρούσης» για τέτοια ζητήματα, όπου ο Covid-υπεύθυνος θα αναλάβει να επιτηρεί κάθε σχολείο και να διαχειριστεί τυχόν κρούσμα.

Να σημειωθεί πως το εν λόγω άτομο έχει επιφορτίσει με τα παρακάτω: 

  • θα πρέπει να καταγράφει και να κάνει εκτιμήσεις κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση
  • θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον κορονοϊό
  • θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα
  • θα πρέπει να καταγράφει τις στενές επαφές του κρούσματος (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.

Για τα ύποπτα κρούσματα, ο κ. Γώγος είπε ότι το τμήμα δεν θα κλείνει, αλλά  θα γίνονται διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης. 

Εάν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα, τότε θα απομονώνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του σχολείου και θα κληθούν οι γονείς για να το παραλάβουν. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα εμφανιστούν στο σπίτι, τότε οι γονείς καλούνται να κρατήσουν το παιδί εκεί και να ενημερώσουν το σχολείο ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Πότε θα κλείνει ένα σχολείο

Η περιφερειακή διεύθυνση και ο περιφερειακός υπεύθυνος θα είναι εκείνοι που θα λάβουν την απόφαση για το κλείσιμο μίας σχολικής μονάδας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Μια σχολική μονάδα θα κλείσει σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων, δηλαδή, όπως είπε ο καθηγητής, στην περίπτωση που βρεθούν τρία κρούσματα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ