Ελλαδα

Κορωνοϊός: Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας - Τα νέα μέτρα

Όλα όσα είπε στην ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Χαρδαλιάς
Νίκος Χαρδαλιάς © EUROKINNISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και καταστήματα τροφίμων, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Υποχρεωτική θα είναι από αύριο για όλους η χρήση της μάσκας σε δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, καταστήματα λιανικής πώλησης, καταστήματα τροφίμων - φούρνοι, κρεοπωλεία,  κέντρα αισθητικής και κομμωτήρια, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην εβδομαδιαία ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σούπερ μάρκετ. 

«Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη από αυτή άλλων χωρών. Στόχος να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα. Για να το πετύχουμε χρειάζεται ετοιμότητα και επιφυλακή.

»Για να διασφαλίσουμε ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν θα δημιουργήσει προβλήματα έχουμε δημιουργήσει έναν αλγόριθμο που ονομάζεται ΕΥΑ. Λαμβάνει υπόψη τον αριθμό τεστ και χρησιμοποιεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και αξιολογεί το ρίσκο για να γίνονται τα τεστ.

»Τις τελευταίες ημέρες έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας στην Ισπανία, έχουμε διπλασσιάσει τα τεστ. Εχουν γίνει 171.00 τεστ στα σημεία εισόδου. Σε σύνολο άνω του 1 εκατ. τουριστών, εντοπίστηκαν πάνω από 300 κρούσματα. Σε ότι αφορά την προέλευση τις 4 από τις 5 πρώτες θέσεις κατέχουν βαλκανικές χώρες.

»Η κατάσταση δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, αλλά ούτε και εφησυχασμό. Ο δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,4. Η αύξηση κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ. Παραμένουν απλά αυτά που πρέπει να κάνουμε».  

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε  και νέα στοιχεία για τα κρούσματα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα: Από  την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 26 ο αριθμός των εισερχομένων ατόμων έφθασε το 1.294.798 ενώ έγιναν 171.138 έλεγχοι για τον covid-19. Όπως είπε, μάλιστα,  αυτή την στιγμή υπάρχουν 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική και 66 στην Θεσσαλονίκη.

«Η αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα αποδεικνύει ότι ο ιός έιναι εδώ και τρέφεται από τα λάθη μας.  Ο κ.Χαρδαλιάς προϊδέασε για απαγόρευση των πανηγυριών και τον Αύγουστο. Τηρούμε κανόνες αυτοπροστασίας, αποφεύγουμε συναθροίσεις».

Σε ερώτηση για την λειτουργία των beach bar και των εκκλησιών τόνισε ότι παρακολουθούνται όλα και αν υπάρξει η ανάγκη θα υπάρχουν και νέα περιοριστικά μέτρα.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών εφαρμόζει τα αναγκαία μέτρα. Σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας θα δούμε αν θα χρειαστεί κάποιο συμπληρωματικό μέτρο» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα. Υπάρχουν κρούσματα που δεν τεκμαίρεται ξεκάθαρα από πού προήλθε ο ιός».

Για τους παραβάτες είπε: «Τα πρόστιμα που επιβάλλονται μέχρι σήμερα είναι για μη χρήση μάσκας και για υπέρβαση των ατόμων που επιτρέπονται σε ένα χώρο. Τις επόμενες μέρες θα ενταθούν οι έλεγχοι, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Ο κ. Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως στη συντριπτική πλειοψηφία οι εκκλησίες τηρούν τα μέτρα, ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος και ξεκαθάρισε πως αν προκύψει η ανάγκη θα ληφθούν μέτρα και στους ναούς.


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ