Ελλαδα

Πόσο σεξ έκαναν οι Έλληνες στην καραντίνα; - Τι δείχνει έρευνα

Κερδισμένοι οι έγγαμοι, χαμένοι όσοι συμβιώνουν και οι άγαμοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sex.jpg
Φωτογραφία: Unsplash

Το ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας «Δρ. Θάνος Ασκητής» αποτύπωσε σε έρευνα τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων όσο κράτησε η καραντίνα

Την σεξουαλική ζωή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, σκιαγραφεί μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας «Δρ. Θάνος Ασκητής».   

Το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας πραγματοποίησε έρευνα από την 1η Μαΐου, όταν και ολοκληρώθηκαν 40 ημέρες καραντίνας, έως τις 30 Ιουνίου, σηματοδοτώντας τους δύο πρώτους μήνες μετάβασης από την περίοδο περιορισμού της κυκλοφορίας στη σταδιακή άρση των μέτρων. Και αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν:

Αυτοί που απόλαυσαν περισσότερο σεξ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ήταν οι έγγαμοι. Οι παντρεμένοι παρουσίασαν μικρότερη μείωση της σεξουαλικής τους ζωής (16% των συμμετεχόντων), διατηρώντας την περισσότερο σταθερή.

Αντίθετα εκείνοι που συμβιώνουν παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση της σεξουαλικής τους ζωής (23% των συμμετεχόντων).

«Στους εγγάμους δόθηκε η ευκαιρία να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το σεξ. Η καθημερινότητα φαίνεται να μας απομακρύνει, το άγχος είναι ο μεγάλος εχθρός της σεξουαλικής μας ζωής», σχολίασε ο κ. Θάνος Ασκητής, σημειώνοντας ότι η «καλή επίδοση» των παντρεμένων ήταν από τα πιο θετικά συμπεράσματα της έρευνας.

Οι άγαμοι, πάντως, φαίνεται να επηρεάστηκαν περισσότερο από την καραντίνα, καθώς τους πρώτους δύο μήνες μετά το τέλος της, μόνο σε ποσοστό 9% αύξησαν τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ για το 23% έχει μειωθεί.

Καραντίνα-Έρευνα: Tα προβλήματα των ζευγαριών

Η μεγαλύτερη μείωση της σεξουαλικής ζωής παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα των 41-50 ετών (το 29% που δήλωσε ότι μειώθηκε η σεξουαλική του ζωή ανήκει στην ομάδα αυτή). Το 32% των συμμετεχόντων απάντησε ότι θεωρεί ότι η σεξουαλική του ζωή είναι «κακή», ενώ το 12% αποφάσισε να χωρίσει.

«Το καλό ζευγάρι θα ανοίξει και θα ζήσει, το κακό θα σιωπήσει και θα φύγει. Η καραντίνα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο ζευγάρι που είχε προβλήματα και τα έκρυβε πίσω από την καθημερινότητα, η οποία αποτελεί φυγή», σχολίασε ο κ. Ασκητής, εκτιμώντας μάλιστα ότι είναι σε εξέλιξη η μετάβαση σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι δεν θα θεωρούν αναγκαία στη ζωή τους μια σχέση, αντίθετα θα απαξιώνουν την ψυχική διασύνδεση με έναν άλλο άνθρωπο, ως κάτι μη αναγκαίο και επιθυμητό.

Η έρευνα κατέδειξε ότι σημαντικό ποσοστό στρέφεται στο πορνό και τον αυνανισμό ως τρόπο εκτόνωσης. Συγκεκριμένα, το 24% των ερωτηθέντων απάντησε ότι στη διάρκεια της καραντίνας έβλεπε μόνο του πορνό και αυνανιζόταν. Για τους αναλυτές του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας αυτό δείχνει το κενό επικοινωνίας που υπάρχει στις σχέσεις.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ