Ελλαδα

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Από σήμερα 30/6 οι αιτήσεις στην Εργάνη

Για τη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων - Διευκρινίσεις ζητούν οι επιχειρήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γραφείο - Εργασία
Γραφείο - Εργασία © pixabay.com

Το πρόγραμμα ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ παρέχει την δυνατότητα στους εργοδότες να μειώνουν τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών μέχρι και 50%, καταβάλλοντας αντίστοιχα μειωμένο μισθό.

Από σήμερα 30 Ιουνίου 2020, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαπενθημέρου εφαρμογής του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα μπορεί πλέον από τις επιχειρήσεις να δέχεται την υποβολή του αθροίσματος των συμβατικών ωρών/ μήνα καθώς και την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας/ μήνα.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ παρέχει την δυνατότητα στους εργοδότες να μειώνουν τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών μέχρι και 50%, καταβάλλοντας αντίστοιχα μειωμένο μισθό.

Για τον χρόνο που οι μισθωτοί δεν εργάζονται, το κράτος θα καταβάλλει οικονομική ενίσχυση σε ποσοστό 60% επί των χαμένων καθαρών αποδοχών.

Η πληρωμή των εργαζομένων που θα ενταχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καταβάλλεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού.

Ωστόσο πολλές επιχειρήσεις ζητούν διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας σε ότι αφορά τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ καθώς δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για το πως θα γίνει η μείωση του ωραρίου εργασίας ως 50%.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αναμένονται διευκρινίσεις αν η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας αφορά μόνο μείωση ημερήσιων ωρών εργασίας ή αφορά και ημέρες καθώς υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που εργάζονται με βάρδιες και δεν μπορεί να γίνει μείωση του ημερήσιου ωραρίου.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις ζητούν η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας να μην αφορά το ημερήσιο ωράριο αλλά να μπορούν οι εργοδότες να μειώσουν για παράδειγμα το 50% των ωρών εργασίας με την δυνατότητα οι εργαζόμενοι να μην εργάζονται όλες τις ήμερες.

Έτσι η διευκρινιστική απόφαση του υπουργείου Εργασίας θα ορίζει αν αφορά αποκλειστικά τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας μέσω του ημερήσιου ωραρίου ή αν αφορά γενικότερα τον μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ