- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μειωμένες κατά 91% οι προσφυγικές ροές για τον Μάιο
Σε τέσσερα νησιά (Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) δεν υπήρξε καμία άφιξη αυτόν τον μήνα
Μειωμένες κατά 91% οι προσφυγικές ροές στη χώρα μας τον Μάιο σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τεράστια μείωση της τάξης του 91% γνώρισαν οι προσφυγικές ροές τον Μάιο συγκριτικά με πέρυσι όπως γνωστοποίησε με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε τέσσερα νησιά (Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) δεν υπήρξε καμία άφιξη αυτόν τον μήνα.
Σχετικά με τις μεταφορές στην ενδοχώρα, από την αρχή του έτους έχουν μετακινηθεί 13.728 αιτούντες άσυλο, ενώ μειώθηκαν κατά 16,1% οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και κατά 14,17% οι συνολικά διαμένοντες στα νησιά.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 13 εθελούσιες αναχωρήσεις μέσω ΔΟΜ, ενώ διευκρινίζεται ότι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια έχει ανασταλεί προσωρινά για λόγους δημόσιας υγείας.
Μέσα στον Μάιο εκδόθηκαν 6.264 αποφάσεις ασύλου πρώτου βαθμού και εξετάστηκαν 2.030 προσφυγές. Οι εκκρεμείς αποφάσεις ασύλου ανέρχονται πλέον σε 99.936, από 105.501 που ήταν τον Απρίλιο και 126.181 που ήταν τον Ιανουάριο του 2020.
Το υπουργείο δημοσιεύει και την αναλυτική κατανομή διαμενόντων αιτούντων άσυλο ανά περιφέρεια και σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ίση και δίκαιη κατανομή (1%) των αιτούντων άσυλο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με εξαίρεση τα σημεία πρώτης υποδοχής».
Συγκεκριμένα, το ποσοστό διαμενόντων επί του πληθυσμού στις 31 Μαΐου ήταν 15,5% στο βόρειο Αιγαίο, 1,4% στο νότιο Αιγαίο, 1% στην Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, 0,8% στην κεντρική Μακεδονία και την Αττική, 0,7% στη δυτική Μακεδονία, 0,4% στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, 0,3% στην ανατολικη Μακεδονία και Θράκη, 0,1% στην Κρήτη και τη δυτική Ελλάδα και 0% στα Ιόνια νησιά.
Με αφορμή τη μηνιαία αναφορά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης τόνισε ότι «η αποσυμφόρηση των νησιωτικών δομών και η ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών αποτελούν βασική προτεραιότητα των δράσεών μας». Όπως πρόσθεσε, «τα στοιχεία για την κατανομή του πληθυσμού ανά περιφέρεια δείχνουν ότι το βόρειο και νότιο Αιγαίο σηκώνουν ανισομερώς το βάρος του μεταναστευτικού, και μαρτυρούν ότι υπάρχει χώρος για επίδειξη εθνικής αλληλεγγύης».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αγκάθι» παραμένει η διάνοιξη της Πόντου,
Πρόσφατα είχε διευθύνει και την αναμέτρηση της Καλαμάτας με τον Ηρακλή
Ο 89χρονος περιέγραφε χρόνια ταλαιπωρίας με το ΙΚΑ και προειδοποιούσε για εκδικητική ενέργεια
Δεμένα θα είναι τα πλοία στα λιμάνια
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»
Κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο - Το παιδί απομακρύνθηκε με εισαγγελική εντολή
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις εκτιμήσεις μας» ανέφερε ο σεισμολόγος
«Από Δευτέρα επιστροφή στην Άνοιξη», δήλωσε ο μετεωρολόγος
Τι πρέπει να κάνουν οι επιβάτες που έχουν εκδώσει εισιτήρια
Ιατρικό ανακοινωθέν Ερυθρού Σταυρού - Χωρίς σοβαρά ευρήματα οι τραυματισμοί των πέντε ασθενών
Ένταση μετά το μακελειό Νοεμβρίου - Καταγγελία για απειλές σε 9χρονο παιδί από τη χήρα θύματος
Μέσα στο όχημα βρισκόταν μια γυναίκα με το παιδί της
Καθηγήτρια φέρεται να πρόβαλλε θρίλερ σε μαθητές, προκαλώντας τους φόβο και αντίδραση των γονέων
Η πιθανή μεταφορά της αργίας δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για πέντε συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Οδηγήθηκε νωρίτερα ενώπιον του ανακριτή του Ναυτοδικείου Πειραιά
Ποια δρομολόγια θα υποκατασταθούν από λεωφορεία την Πέμπτη 30/4
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.