Ελλαδα

ΠΣΕ: Επικίνδυνη η μη αναστολή λειτουργίας των χώρων εργοθεραπείας

Την άμεση ανταπόκριση της πολιτείας περιμένουν οι εργαζόμενοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ΠΣΕ ζητά την αναστολή λειτουργίας των χώρων παροχής εργοθεραπείας
Ο ΠΣΕ ζητά την αναστολή λειτουργίας των χώρων παροχής εργοθεραπείας ©Pixabay

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών αντιτίθεται στη μη αναστολή της λειτουργίας των χώρων παροχής εργοθεραπείας.

Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, εκφράζοντας την αγωνία του για τη μη αναστολή της λειτουργίας των χώρων παροχής υπηρεσιών εργοθεραπείας. Τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό δεν συμπεριλαμβάνουν τους χώρους εργοθεραπείας, με τους εργοθεραπευτές να στέκονται απέναντι σε αυτήν την απόφαση. Μάλιστα, στο δελτίο τύπου που απέστειλαν, χαρακτήρισαν ως «εθνικά επικίνδυνη» τη μη αναστολή των λειτουργιών τους.

«Αβεβαιότητα, αγωνία και φόβος επικρατεί στις τάξεις των εργοθεραπευτών για το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς, δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργία των εργαστηρίων εργοθεραπείας καθώς και των εν γένει χώρων όπου παρέχονται εργοθεραπευτικές υπηρεσίες. 

Παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία για την αναστολή λειτουργίας των χώρων αυτών θα έπρεπε να ανήκει εξ ολοκλήρου στην Πολιτεία, εντούτοις, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών – Π.Σ.Ε. ΝΠΔΔ απέστειλε στις 18 Μαρτίου εξαιρετικά επείγουσα επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ, ζητώντας τους να λάβουν άμεσα μέριμνα για την άμεση αναστολή λειτουργίας των χώρων απασχόλησης των περίπου 2.000 εργοθεραπευτών – μελών του Συλλόγου, με στόχο τη διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας υγείας.     

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο Π.Σ.Ε., οι υπηρεσίες των εργοθεραπευτών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είτε ως εργοδότες είτε ως υπάλληλοι, παρέχονται σε χώρους όπου συχνά απασχολούνται δεκάδες εργαζόμενοι, ενώ στις υπάρχουσες αίθουσες αναμονής αναγκαστικώς συγχρωτίζονται άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των πλέον ευπαθών.  

Ως εκ τούτου, η κανονική συνέχιση της λειτουργίας των χώρων αυτών ουδόλως εξυπηρετεί την εθνική, πλέον, προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, ενώ έρχεται σε προφανή αντίθεση με όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες των αρμοδίων εθνικών αρχών, ιδίως, δε, του ΕΟΔΥ. 

Παράλληλα, όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Π.Σ.Ε., ενόψει του αυτονόητου οικονομικού πλήγματος που δέχονται οι ιδιώτες εργοθεραπευτές, που διατηρούν αντίστοιχους επαγγελματικούς χώρους, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν στη δέσμη μέτρων, που αφορούν την αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων και περιλαμβάνουν μέχρι σήμερα άλλες πληττόμενες οικονομικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον Π.Σ.Ε., ο κλάδος των εργοθεραπευτών δέχεται ομοίως ισχυρό πλήγμα και στο πλαίσιο της ισότητας και της ισονομίας δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τις εξαγγελλόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις. 

Στην επιστολή του μάλιστα ο Π.Σ.Ε., προς διευκόλυνση των αρμόδιων υπηρεσιών, παραθέτει τη λίστα των Κωδικών Άσκησης Δραστηριότητας - Κ.Α.Δ. που αφορούν τα κέντρα των ειδικών θεραπειών και έχουν ως εξής: 

  • Υπηρεσίες Εργοθεραπείας: 86901905 
  • Υπηρεσίες Λογοθεραπείας: 86901909 
  • Υπηρεσίες Ψυχολόγου: 86901804 
  • Υπηρεσίες Ψυχοθεραπευτή: 86901803 
  • Υπηρεσίες Παιδοψυχολόγου: 86901801 
  • Υπηρεσίες Ειδικού Παιδαγωγού 85591903 
  • Υπηρεσίες συμβούλου ψυχικής υγείας: 86901802  
  • Υπηρεσίες ψυχικής υγείας: 86901800 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών αναμένει την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας, ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή, για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ