- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Απόφαση-βόμβα για το Airbnb: Τέλος η ενοικίαση σε πολυκατοικίες
Τι αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου - Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές αγωγές
Δικαστήριο απαγόρευσε τη βραχυχρόνια μίσθωση διαμερίσματος σε πολυκατοικία του Ναυπλίου, κάνοντας δεκτή την αγωγή των άλλων ιδιοκτητών.
Απόφαση σταθμός του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου φέρνει τα πάνω κάτω στις μισθώσεις Airbnb, ανοίγοντας τον δρόμο για μαζικές αγωγές. Όπως έγινε γνωστό, το δικαστήριο απαγόρευσε τη βραχυχρόνια μίσθωση διαμερίσματος σε πολυκατοικία της πόλης. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, στην ιδιοκτήτρια ότι αν δεν συμμορφωθεί με τη συγκεκριμένη απόφαση, απειλείται «με προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση».
Το δικαστήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», δέχτηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έκαναν οι υπόλοιποι ένοικοι και υποχρεώνει πλέον την ιδιοκτήτρια να «μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση, ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας». Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση που κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα. Με ορατό το ενδεχόμενο να αποτελέσει «νομικό προηγούμενο», η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει «τσουνάμι» προσφυγών απ’ όσους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες αντιδρούν στη χρήση Airbnb.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το διαμέρισμα στην πολυκατοικία του Ναυπλίου ήταν 103 τ.μ. Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες κινήθηκαν νομικά κατά της ιδιοκτήτριας, γιατί ενοχλήθηκαν τόσο από την οχλαγωγία που δημιουργούσαν οι ένοικοι του διαμερίσματος όσο και από το γεγονός πως -σύμφωνα με όσα υποστήριξαν- οι ένοικοι είτε έκαναν «κατάληψη» στην πισίνα της πολυκατοικίας είτε τους έπαιρναν τις θέσεις πάρκινγκ. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφεραν στις αγωγές τους, η ιδιοκτήτρια φέρεται να έδινε στους ενοίκους τους κωδικούς ασφαλείας για τις δυο εξώπορτες, δημιουργώντας τους έτσι ανασφάλεια.
Η δικαστική απόφαση βασίστηκε στη χρήση του κανονισμού της πολυκατοικίας. Το δικαστήριο έκρινε πως παραβιάστηκε, καθώς η ιδιοκτήτρια «χρησιμοποίησε το διαμέρισμά της για σκοπό διαφορετικό από αυτόν της κατοικίας, συγκεκριμένα ως τουριστικό κατάλυμα, που προσιδιάζει στην έννοια του ξενοδοχείου, αφού φιλοξενεί σε αυτόν άγνωστο αριθμό ατόμων που εναλλάσσονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ολίγων ημερών».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο πτήσεις από Ντόχα και Ντουμπάι προσγειώθηκαν στην Αθήνα - Αναμένονται ακόμη τέσσερις από Τελ Αβίβ
«Παίρνω τον Παύλο μου και φεύγω», είπε συγκινημένη η Μάγδα Φύσσα έξω από το δικαστήριο
Καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό με πέντε χρόνια
Ο καθηγητής και πρώην υπουργός, σχολιάζει τις φωτογραφίες, έχοντας προσωπική σύνδεση με την ιστορία: ο πατέρας του είχε κρατηθεί στο Χαϊδάρι και στις φυλακές Αβέρωφ.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό στον σταθμό του Αγίου Νικολάου
Από φέτος θεσπίζεται εθελοντική 12μηνη θητεία γυναικών στον Στρατό Ξηράς
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή της τραγωδίας, σε εξέλιξη έρευνα για πιθανές κόντρες δύο οχημάτων
Αυλαία στη δίκη στο Εφετείο - Οι ποινές
«Είναι επιπόλαιο να μιλάμε από τώρα για ενδεχόμενο νέων κακοκαιριών» σημειώνει ο μετεωρολόγος
Απομακρύνθηκαν τελευταία στιγμή οι μαθητές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα social media αποτελούν πλέον την κύρια πηγή ενημέρωσης
Ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη φυλακή πρώην βουλευτές
«Έζησα μαζί του και τον ευχαριστώ»
Ποιες αργίες ακολουθούν
«Ξεδίπλωσε ακέραιο το ταλέντο του και αγαπήθηκε όσο λίγοι από το μεγάλο κοινό»
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Σε ποια ρολόγια δεν αλλάζει αυτόματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.