Ελλαδα

Πρόεδρος ξενοδόχων για πρόσφυγες: Δεν βγαίνουμε με €12 το άτομο

Απάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για την πρόσκληση της κυβέρνησης σε καταλύματα να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετανάστες σε παραλία στη Λέσβο
Μετανάστες στη Λέσβο © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων απαντά στην πρόσκληση της κυβέρνησης στα καταλύματα για φιλοξενία προσφύγων πως τα 12 ευρώ το άτομο είναι πολύ λίγα.

«Πρέπει να προσέξουμε πως θα κινηθούμε οι ξενοδόχοι», είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε χτες στην προδημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο. 

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων. 

Τα ακίνητα πρέπει να έχουν δυναμικότητα τουλάχιστον 20 κλινών, να είναι έτοιμα προς χρήση και να έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ. Επίσης, να βρίσκονται σε όλη την επικράτεια εκτός από τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος ορίζονται τα 12 ευρώ ανά ωφελούμενο ανά ημέρα διαμονής χωρίς Φ.Π.Α.. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται αποκλειστικά με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gr), μετά τη σχετική ανάρτηση της οριστικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 9285151, 210 9285122 και 210 9285130, email: stegasi@ firstreception.gov.gr. 

Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων  Γρηγόρης Τάσιος υποστηρίζει ότι  κανένας ξενοδόχος δεν βγαίνει αν δεχθεί να παραχωρήσει κλίνη έναντι 12 ευρώ το άτομο.

«Εμείς λέμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά θέλει προσοχή για να μην χαλάσει το τουριστικό μας προϊόν. Όταν κάποιος θα δει ότι εκεί που έχει κλείσει να κάνει διακοπές, φιλοξενούνται παράτυποι μετανάστες.. ίσως το σκεφτεί», ανέφερε και πρόσθεσε ειδικά για τα 12 ευρώ: «Θα είναι η διανυκτέρευση χωρίς διατροφή. Προφανώς δεν βγαίνει ένας ξενοδόχος με τόσα λεφτά». Ο κ. Τάσιος τόνισε ότι τον χειμώνα χρειάζεται  και πετρέλαιο και τα ξενοδοχεία έχουν έξοδα κίνησης και αυτά τα χρήματα θα καθυστερήσουν να δοθούν.

Όπως είπε μάλιστα ο κύριος Τάσιος, από ανάλογη εμπειρία, το ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει μετανάστες, την επόμενη ημέρα θέλει ανακαίνιση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ