- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Guardian: Ο ήλιος δύει για τη Χρυσή Αυγή
«Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό», σχολιάζει το βρετανικό μέσο
Βρετανικό δημοσίευμα με αφορμή το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων.
Με αφορμή το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων η ανταποκρίτρια του βρετανικού Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, κάνει λόγο για τέλος της εποχής της οργής στην Ελλάδα.
«Για χρόνια το πενταόροφο κτίριο στη λεωφόρο Μεσογείων 131 συμβόλιζε την επιτυχία της Χρυσής Αυγής, του νεοναζιστικού κόμματος που αιφνιδίασε την Ελλάδα και την Ευρώπη», γράφει η Βρετανίδα δημοσιογράφος και συμπληρώνει: «η κουρελιασμένη σημαία, το σπασμένο σήμα, οι κλειστές πόρτες λένε μια άλλη ιστορία: της ανόδου και της πτώσης της Χρυσής Αυγής, στις πλάτες της οργής και της οικονομικής κρίσης, του εμπορίου μίσους, του φόνου και των εγκληματικών κατηγοριών».
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα την προηγούμενη εβδομάδα, μεταφέρθηκε ό,τι μπορούσε από τα γραφεία, αφήνοντας μόνο το σήμα της Χρυσής Αυγής, «που τόσο έντονα δήλωνε την παρουσία ενός εκ των πιο βίαιων ακραία εθνικιστικών οργανώσεων της Ευρώπης, στο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, που σημειώνει ότι κάποτε η Χρυσή Αυγή ήταν η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Κάνοντας λεπτομερή αναφορά στο κλείσιμο των γραφείων, ο Guardian σημειώνει ότι «φαίνεται πως έκλεισε ο κύκλος μιας εποχής που καθορίστηκε από πολιτική μίσους- με επιτομή τις νυχτερινές πορείες με πυρσούς και ναζιστικούς χαιρετισμούς και ομάδες κρούσης που έσπερναν πανικό και φόβο με συντονισμένες επιθέσεις σε μετανάστες, συνδικαλιστές και πολιτικούς αντιπάλους».
«Το βαθύ «πηγάδι» της οργής από την ατελείωτη λιτότητα, που εκμεταλλεύτηκαν οι νεοναζιστές, σταδιακά στέρεψε», αναφέρει ο Guardian για τη Χρυσή Αυγή. «Οι Έλληνες, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους, γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό, εγκαταλείποντας την ακραία πολιτική και την πολεμική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα κόμμα που υποσχέθηκε να είναι αυστηρό στον νόμο και την τάξη και να ενισχύσει τις περιπολίες στα ελληνικά σύνορα», σχολιάζει.
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην πορεία στο Κερατσίνι, για τα 6 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Η δολοφονία προκάλεσε έρευνα άνευ προηγουμένου για την αποδοχή της δολοφονικής βίας από τη Χρυσή Αυγή, που είναι έμφυτη στη ναζιστική ιδεολογία», σημειώνει ο Guardian, κάνοντας αναφορά στη δίκη 69 μελών της Χρυσής Αυγής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι επιστήμονες προβλέπουν βροχοπτώσεις έως το απόγευμα - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
Δείτε τον χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τις υψηλότερες καταγραφές στη χώρα
Εντοπίστηκε να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα με επικαθήμενο
Tι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Τα Δεκεμβριανά που ακολούθησαν και το δικαστικό «θρίλερ» με Κορκονέα
Κλείνουν σταθμοί του Μετρό - Τι θα ισχύσει τις ώρες των εκδηλώσεων μνήμης
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
Τεράστιοι όγκοι νερού από την κακοκαιρία «Byron» έσπασαν τα αναχώματα
Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός από ρίψη πέτρας και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Πότε ξεκινά η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο
Από το μεσημέρι η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει δύο μέτρα
Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν εκ νέου στις 17:00
Γιατροί «στόχευαν» ΑΜΚΑ για εικονικές συνταγογραφήσεις
Υπερχείλισε χείμαρρος στη Φοινικούντα
Βροχοπτώσεις άνω των 40–50 mm/ώρα στην Αττική από την κακοκαιρία Byron
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας
Ομάδα αγροτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.