Ελλαδα

Κλοπή πολεμικού υλικού στη Λέρο: Στενεύει ο κλοιός για τους δράστες

«Έσπασε» ο ένας από τους βασικούς υπόπτους - Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολεμικό Ναυτικό
Πολεμικό Ναυτικό/©INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Στενεύει ο κλοιός για τους δράστες της κλοπής πολεμικού υλικού από αποθήκη στη Λέρο.

Ολοένα και πιο κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης με την αφαίρεση πολεμικού υλικού από αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές. Η κλοπή έγινε αντιληπτή κατά τη διάρκεια ελέγχου το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, όταν ο νέος υπεύθυνος για τη φύλαξη των όπλων στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου πραγματοποίησε έλεγχο. Όπως διαπιστώθηκε, από την αποθήκη έλειπαν:

  • Δύο αντιαρματικά,
  • οπλοβομβίδες,
  • σφαίρες,
  • χειροβομβίδες και
  • βραδύκαυστο φυτίλι.

Υπενθυμίζεται ότι το ΓΕΝ προχώρησε σε διάψευση δημοσιευμάτων που υποστήριζαν ότι έχουν κλαπεί και νάρκες, ενώ με νεότερη ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι «η προανακριτή διαδικασία συνεχίζεται υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας». Στην έρευνα έχουν εμπλακεί τόσο η Αντιτρομοκρατική όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Μάρτυρας - κλειδί

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των αρμόδιων στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών έχουν μπει δύο πρώην μέλη της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ) και ένας υπαξιωματικός, ο οποίος ήταν πρώην διαχειριστής της αποθήκης. Οι δύο ΟΥΚάδες βρίσκονται σήμερα εκτός στρατεύματος.

Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει ότι υπάρχει μαρτυρία στελέχους του Πολεμικού Ναυτικού που «καίει» τους τρεις υπόπτους. Ειδικότερα, ο άνθρωπος αυτός φέρεται να κατέθεσε ότι οι τρεις ύποπτοι αν και δεν είχαν δικαίωμα εισόδου, είχαν ζητήσει να μπουν στην αποθήκη με τα όπλα και τα πυρομαχικά με πρόσχημα να ελέγξουν το «αξιόμαχο» του οπλισμού.

«Έσπασε» ο ένας από τους υπόπτους - Τι στοιχεία υπάρχουν

Ο ένας από τους τρεις υπόπτους εντοπίστηκε και εξετάστηκε την Πέμπτη και φέρεται να έχει παραδεχθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση. Πρόκειται για τον υπαξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής οι αρμόδιες αρχές έχουν διαπιστώσει τα ακόλουθα:

  • Η απογραφή που είχε γίνει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ήταν εικονική. Είχε προηγηθεί άλλη μια τον Σεπτέμβριο του 2018, δηλαδή πριν από ακριβώς έναν χρόνο.
  • Τότε, όπως και τώρα άλλαζε ο διαχειριστής της αποθήκης και εκτιμάται ότι έγινε πράγματι λεπτομερής καταγραφή των όπλων και των πυρομαχικών χωρίς να διαπιστωθεί ότι έλειπε κάτι.
  • Το στέλεχος της μονάδας φέρεται να κατέθεσε ότι λίγα 24ωρα μετά την απογραφή του Σεπτεμβρίου του 2018 ο διαχειριστής που είχε παραδώσει και δυο άνδρες των ΟΥΚ, ζήτησαν από τον αξιωματικό υπηρεσίας τα κλειδιά της αποθήκης και τον μυστικό κωδικό για να ελέγξουν τον οπλισμό. 

Όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία της προανάκρισης δεν αποκλείουν οι δράστες να πούλησαν τα όπλα στη μαύρη αγορά, ενώ εξετάζεται και σενάριο τα δύο πρώην στελέχη των ΟΥΚ να συνδέονται με συμμορίες της νύχτας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ