- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στοιχεία σοκ: 149 άνθρώποι πνίγηκαν φέτος στις ελληνικές θάλασσες
Επιβεβλημένες οι δράσεις για την πρόληψη των πνιγμών
Στους 149 ανέρχονται φέτος οι πνιγμοί λουόμενων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Επιβεβλημένες οι δράσεις για την πρόληψη των πνιγμών στη θάλασσα.
Εκατόν σαράντα εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό στην Ελλάδα από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι και τις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.
Οι βεβαιωμένοι πνιγμοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανέρχονται σε 98, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο, από 1/7/18 έως 31/12/18, ανέρχονται σε 196. Συνολικά για το 2018, έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στις θαλασσιές περιοχές της Ελλάδας, 294 πολίτες, γεγονός που καθιστά σχεδόν επιβεβλημένες τις δράσεις για την πρόληψη των πνιγμών στη θάλασσα.
«Δεν φοβόμαστε τη θάλασσα, σεβόμαστε όμως τους κανόνες της»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Πλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός, αναφορικά με την πρόληψη των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το κεντρικό μήνυμα είναι: «Δεν φοβόμαστε τη θάλασσα, σεβόμαστε όμως απόλυτα τους κανόνες της, έτσι ώστε να κολυμπάμε με ασφάλεια».
«Το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος υλοποιεί δράσεις στην κατεύθυνση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και πρόσθεσε πως «το Αρχηγείο μας, δίνει μεγάλη σημασία και προτεραιότητα στην πρόληψη. Από το 2011 μέχρι σήμερα χιλιάδες μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων ενημερώνονται από στελέχη του Λ.Σ. για τους κινδύνους στη θάλασσα, μέσω ενός διαδραστικού προγράμματος, που φέρει τον τίτλο: "ΠΡΟΣΕΧΩ - ΜΑΘΑΙΝΩ - ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ"».
Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ., για το χρονικό διάστημα από το 2011 έως και τον Σεπτέμβριο του 2018, έχουν ενημερωθεί από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, συνολικά πάνω από 150.000 μαθητές σε Δημοτικά Σχολεία της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, υπογράμμισε ότι ο κόσμος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και παρακολουθεί ανελλιπώς τις δεκάδες ενημερωτικές ημερίδες και διαλέξεις που αφορούν στους κινδύνους στη θάλασσα, οι οποίες διοργανώνονται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία των Λιμενικών Αρχών όλης της χώρας και σε συνεργασία με τους Δήμους.
«Κύριο μέλημα η ουσιαστική ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα»
Επισήμανε επίσης ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - ΕΛ.ΑΚΤ. σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό safewatersports. Περιλαμβάνει καθημερινές επισκέψεις και διαδραστικές, οπτικοακουστικές παρουσιάσεις σε σχολεία της χώρας, έχοντας ως κύριο μέλημα την ουσιαστική ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών".
Ο κ. Λαγκαδιανός τόνισε ότι «ως λουόμενοι, θα πρέπει πάντα να "επιστρατεύουμε" την κοινή λογική, χωρίς να παρασυρόμαστε από τη χαρά που προσφέρει η θάλασσα και να κάνουμε υπερβολές. Δηλαδή να ακολουθούμε απλούς κανόνες που μπορούν όμως να μας σώσουν τη ζωή: να μην κολυμπάμε αμέσως μετά το φαγητό, ή υπό την επήρεια αλκοόλ, να έχουμε ως γονείς πάντα την προσοχή μας στα μικρά παιδιά, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις
Η διαδικασία θα ξεκινήσει την Δευτέρα 10 Αυγούστου στις 09:00
Σηκώθηκαν εναέρια μέσα - Στο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Περιορισμοί σε Κασσάνδρα, Σιθωνία και Αριστοτέλη τη Δευτέρα - Πρόστιμο 300 ευρώ στους παραβάτες
Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή υδροφόρων του Δήμου
Σε πλήρη επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός - Σύγκληση συντονιστικών οργάνων σε Δήμους και Περιφέρειες
Σε εξέλιξη οι προσπάθειες κατάσβεσης από επίγειες και εναέριες δυνάμεις με τη συνδρομή του Δήμου
Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περιγράφει τις ακραίες συνθήκες των τελευταίων ημερών και τα επόμενα βήματα
Περιοριστικά μέτρα ασφαλείας σε ακτίνα 100 μέτρων επέβαλε το Λιμεναρχείο μέχρι νεωτέρας
Ταχεία επέμβαση της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή drone και του Δήμου Αριστοτέλη
Σε υψηλά επίπεδα η κίνηση στο λιμάνι - 81 δρομολόγια προγραμματισμένα για σήμερα
Σε πλήρη κινητοποίηση τίθεται ο Εθνικός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας
Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες - Ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο
Πότε θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι
«Κλείνει» ο Λόφος Φινόπουλου από σήμερα τα μεσάνυχτα
Πιθανή παρουσία θραυσμάτων γυαλιού
Red Code για φωτιές στην Αττικοβοιωτία κι άλλες 14 περιοχές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.