Ελλαδα

Η Εθνική Αστέγων στο Παγκόσμιο του Κάρντιφ

«Γκολ στη Φτώχεια», το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης - Πρώτος αγώνας το Σάββατο 27 Ιουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνική Ομάδα Αστέγων
Εθνική Ομάδα Αστέγων/©INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Βαλίτσες για το Κάρντιφ ετοιμάζει η Εθνική Αστέγων, προκειμένου να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Με μια μπάλα στα πόδια για μια καλύτερη ζωή. Ο Γρηγόρης, ο Λευτέρης, ο Βλαδίμηρος, η Αγγελική, η Γαβριέλα-Αρετή, ο Χρήστος και ο έτερος Λευτέρης της αποστολής πετούν για την Ουαλία και για το 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, στο οποίο θα συμμετάσχει, για 13η συνεχή χρονιά, και η δική μας ομάδα, η Εθνική Αστέγων. Αυτήν τη φορά η Ελλάδα λαμβάνει μέρος στο ανδρικό-μικτό τουρνουά.

Εκεί, τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα αναδείξουν τα ταλέντα τους, θα παίξουν, θα συναντηθούν με άλλους πολιτισμούς από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης (συνολικά συμμετέχουν 64 ομάδες -48 ανδρικές και 16 γυναικείες- από περισσότερες από 50 χώρες), μα κυρίως θα πάρουν δύναμη και ελπίδα στον μεγάλο αγώνα που καταβάλουν για μια καλύτερη ζωή.

Η ηλικία των μελών της ελληνικής ομάδας που θα αγωνιστεί στα γήπεδα του Κάρντιφ, είναι από 16 χρόνων ώς 37 χρόνων. Το τουρνουά ξεκινάει το Σάββατο 27 Ιουλίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 3 Αυγούστου. Οι αγώνες θα φιλοξενηθούν σε τρία ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα στο εμβληματικό Μπιουτ Παρκ, στην καρδιά της ουαλικής πρωτεύουσας.

Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά τόσο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» (www.facebook.com/shedia.streetpaper και στο twitter @_shedia) όσο και από την επίσημη ιστοσελίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων (www.homelessworldcup.org).

Γκολ στη Φτώχεια 

Κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης: Γκολ στη Φτώχεια (Kick Out Poverty), με τα μέλη της ελληνικής αποστολής να δηλώνουν: «Παίζουμε μπάλα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και όχι απαραίτητα καλύτεροι ποδοσφαιριστές». «Μέσα από την Εθνική Αστέγων έμαθα να συνεργάζομαι, να ακούω τη γνώμη του άλλου, να αποδέχομαι τα λάθη μου. Είχα μάθει να τα κάνω όλα μόνη μου και η ομάδα με εξέλιξε ως άνθρωπο», είχε πει παλαιότερα η Έλενα, φοιτήτρια πια στο Τμήμα Δασολογίας, Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

«Ακόμα δεν μπορώ να "χωνέψω" ότι βρίσκομαι εδώ. Πρώτη φορά έχω να διηγηθώ μια ιστορία χωρίς ναρκωτικά και φυλακές, μια ιστορία όπου είμαι χαρούμενη» είχε προσθέσει για την εμπειρία της πριν από δύο χρόνια στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του Όσλο στη Νορβηγία.

Διακρίσεις

Στην πιο πρόσφατη διοργάνωση,  που φιλοξένηθηκε το 2018 σε μία από τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου, την πλατεία Ζόκαλο της Πόλης του Μεξικού, νικήτρια χώρα και στις δύο κατηγορίες (ανδρών και γυναικών) αναδείχθηκε το Μεξικό. Όσο για τις δικές μας ομάδες, οι άνδρες ήρθαν 36οι, ενώ η γυναικεία ομάδα κατέλαβε τη 12η θέση. 

Μπορεί, λοιπόν, η ελληνική ομάδα να μην κατακτά αγωνιστικές πρωτιές (άλλωστε, τα κριτήρια επιλογής των παικτών που συνθέτουν κάθε χρόνο την αποστολή είναι πρωτίστως βαθιά κοινωνικά και όχι ποδοσφαιρικά), ωστόσο είμαστε η μόνη χώρα στην ιστορία του κορυφαίου θεσμού κοινωνικού ποδοσφαίρου παγκοσμίως που έχει κατακτήσει πέντε φορές διακρίσεις και βραβεία για το «Ευ Αγωνίζεσθαι», οι τέσσερις μάλιστα διαδοχικές: Άμστερνταμ 2015, Γλασκώβη 2016, Όσλο 2017, Μεξικό 2018.

Όπως είχε υπογραμμίσει η Ρέιτσελ Μέι, υπεύθυνη για τις διεθνείς συνεργασίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, «η ελληνική ομάδα ξεχειλίζει από θετική ενέργεια, που περνάει στις υπόλοιπες ομάδες, στο προσωπικό, στους θεατές. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει πάρει τόσες φορές το βραβείο Fair Play».

«Υποστηρίζω το Μεξικό, αλλά η γυναικεία ομάδα της Ελλάδας μού έχει κλέψει την καρδιά. Μπορεί να μην κατακτά τρόπαια, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να απολαμβάνει τον αγώνα. Ακόμη και αν χάσουν με 10 γκολ, τα κορίτσια αυτά δεν σταματούν να χαμογελούν», είχε πει γεμάτος θαυμασμό ο Μεξικανός εθελοντής στο περυσινό τουρνουά στην κεντροαμερικανική χώρα Αλφρέντο Σεγούρα Μολίνα. 

Η χαρά της συμμετοχής

«Ο μόνος μας σκοπός είναι να χαρούμε το ποδόσφαιρο, την ευκαιρία, τη ζωή. Η συμμετοχή μου ως παίκτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μιλάνο ήταν ένα ταξίδι-οδηγός στη ζωή μου. Ξέρω ότι τα παιδιά λίγο πριν από αυτό το ταξίδι νιώθουν μεγάλη προσμονή μαζί με άγχος και αγωνία. Είναι συναισθήματα που είχα βιώσει κι εγώ, μπορώ να αγγίξω τη ψυχούλα τους» τονίζει από τη μεριά του ο Γιάννης, ο κόουτς της ομάδας, που μαζί με τη Δώρα θα συνοδεύσουν και θα υποστηρίξουν τα παιδιά σε αυτό το μεγάλο ταξίδι ζωής.

Ο Γιάννης, μάλιστα, πέρα από προπονητής της ομάδας είναι, πλέον, και ένας από τους μάγειρες στο εστιατόριο του «Σχεδία home», αφού ήταν από τους πρώτους που εκπαιδεύτηκαν από τον σπουδαίο σεφ Λευτέρη Λαζάρου, με την αρωγή πάντα των συνεργατών του. 

Δεύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού μέσα στο καλοκαίρι

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία στα γήπεδα του Κάρντιφ είναι το δεύτερο διεθνές ποδοσφαιρικό ραντεβού που δίνουν αυτό το καλοκαίρι τα παιδιά της Εθνικής Αστέγων. Είχε προηγηθεί στις αρχές του Ιουλίου, μέσω της Αναστασίας, της Αγγελικής, της Γαβριέλας, του Μάρκου και της Άννας, η συμμετοχή της ομάδας σε μια άλλη μεγάλη γιορτή του κοινωνικού ποδοσφαίρου, υπό την αιγίδα του οργανισμού Street Football World, το Festival 19, το οποίο είχε περιληφθεί στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών της FIFA που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία.

Από την Τετάρτη 3 Ιουλίου έως και την Κυριακή 7 Ιουλίου, το Street Football World Festival έφερε κοντά νέες και νέους, ηλικίας 15 έως 18 ετών, από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παίξουν ποδόσφαιρο και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολιτιστικά προγράμματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ